Er komt toch weer een omnummerdienst van Nederlandse Banken
NOS Nieuws

Toch een omrekentool voor IBAN-nummers

De officiële omrekentool om je IBAN-nummer te achterhalen komt terug. Op verzoek van het MOB (Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer) is de service binnenkort weer te vinden OveropIBAN.nl. De banken stopten 1 april met de tool, omdat de dienst miljoenen zou kosten.

Een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland meldt dat de nieuwe tool binnen een paar weken in de lucht is. "Het gaat om een nieuwe, simpelere tool. De oude service werkte door middel van een grote database. Deze moest vaak bijgewerkt worden, wat erg kostbaar is. De nieuwe omrekentool werkt met een algoritme. Mensen moeten dan wel naast hun oude rekeningnummer, ook de bank invullen."

Veel vraag naar tool

Volgens een woordvoerder van het MOB geven de banken op deze manier gehoor aan een brede wens. "Er was nog veel vraag naar een tool om een IBAN-nummer te achterhalen. Er zijn veel websites in de lucht die zo'n tool aanbieden en het was voor veel mensen niet altijd duidelijk of ze daar hun IBAN konden achterhalen."

Eerder al waarschuwde Betaalvereniging Nederland voor deze alternatieve websites met omrekentools. "We kunnen niet garanderen dat die diensten betrouwbaar zijn", was de waarschuwing.

Bankpassen met IBAN-nummer

Naast de terugkeer van de tool worden ondernemers aangespoord om te checken of hun IBAN-gegevens overal goed vermeld staan. Ook zullen de banken ervoor zorgen dat iedereen versneld een pinpas met IBAN-nummer erop krijgt. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend.

Sneller betaalverkeer

In hetzelfde overleg met het MOB hebben de banken verder een plan bekendgemaakt om binnen vier jaar real-time betalingsverkeer mogelijk te maken. Als je straks bijvoorbeeld pint in een winkel, staat het binnen vijf seconden op de rekening van de winkelier. Nu kan dat soms een paar dagen duren en kunnen bedrijven niet altijd direct bij hun geld. Vooral kleine bedrijven en winkels kunnen hierdoor tegen problemen aanlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl