Voorzitter Jibril Rajoub van de Palestijnse voetbalbond met de wereldbeker
NOS Voetbal

Palestina naar FIFA na arrestatie voetballer

De Palestijnse voetbalbond (PFA) heeft een klacht ingediend bij de FIFA. De spelersbus van het Palestijnse elftal zou onderweg naar Jordanië zijn tegengehouden door de Israëlische autoriteiten. Die zouden daarbij ook een speler, Sameh Maraabah, hebben gearresteerd.

Het elftal was onderweg naar de luchthaven van Jordanië, om daar op het vliegtuig te stappen naar Tunesië voor een trainingskamp. Bij de Westelijke Jordaanoever werd de bus stilgezet en werd Maraabah aangehouden. De spelersbus bleef wachten en uiteindelijk mocht de speler toch doorreizen.

Eerdere arrestatie

Maraabah heeft vorig jaar ook al twee maanden vastgezeten. Destijds werd hij er door Israël van beschuldigd een koerier te zijn voor de Palestijnse beweging Hamas. De speler werd toen gearresteerd na terugkeer van een trip uit Qatar.

Volgens een Israëlische veiligheidsofficial is Maraabah deze keer ondervraagd over zijn reisplannen. Hij kreeg de waarschuwing dat hij niet meer deel mag nemen aan 'verboden activiteiten tegen de staat Israël'.

Blatter

Het incident vond plaats enkele uren na een ontmoeting van FIFA-voorzitter Sepp Blatter met Israëlische en Palestijnse voetbalbestuursleden. Palestina had dat gesprek aangevraagd omdat Israël de voetbalactiviteiten van de Palestijnen zou dwarsbomen, door reisbeperkingen op te leggen aan Palestijnse spelers.

De PFA wil tijdens het FIFA-congres van volgende week in Zürich zelfs een voorstel indienen om Israël te schorsen. Blatter heeft met het gesprek geprobeerd het conflict te sussen. De Israëlische voetbalbond zegt geen invloed te hebben op de reisbeperkingen voor Palestijnen. Het is volgens de bond een veiligheidsmaatregel van de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl