Oleg Tinkov
NOS Wielrennen

Tinkov wil geschiedenis schrijven

Oleg Tinkov, de flamboyante eigenaar van wielerploeg Tinkoff-Saxo, is zeer tevreden over zijn team. Dat zegt hij in de Spaanse sportkrant AS.

"Ik ben blij dat ik eigenaar ben van een van de beste ploegen ter wereld. Daarom heb ik mijn geld erin geïnvesteerd. We bevinden ons in een overgangsjaar. Nu is het nog een beetje het team dat Bjarne Riis heeft samengesteld. Voor 2016 zou ik van januari tot oktober willen winnen: klassiekers, grote rondes en wereldbekerwedstrijden. Ik weet nog niet of Saxo Bank doorgaat. Zo niet, dan zoek ik een andere sponsor, anders ga ik alleen door."

"Ik beschouw Bjarne Riis als deel van het verleden, en daar wil ik het niet over hebben. Ik kijk naar de toekomst. Bjarne bracht niet de gewenste resultaten. De mensen zien Tinkoff-Saxo misschien als mijn speeltje, en ik ontken ook niet dat ik er plezier in heb, ik wil wel dat het goed draait, zoals met mijn andere zaken."

Geschiedenis schrijven

Over Contador, die aan de leiding gaat in de Giro d'Italia, is Tinkov zeer te spreken. "Niets houdt hem tegen, zijn schouder niet en zijn rivalen ook niet. We zijn hier met hem om geschiedenis te schrijven in de Giro én de Tour. Hij ziet er goed uit, hij is in uitstekende vorm. Na de tijdrit van Treviso komen de belangrijke dagen, met veel hooggebergte. Hij heeft zijn kracht al laten zien. Hij weerstond zijn concurrenten toen hij iets minder was door zijn blessure. Nu komen we op zijn favoriete terrein zodat hij in de aanval kan gaan." Over Peter Sagan toont hij zich wat minder tevreden: "Ik zal hem niet vermoorden, maar ik zou het niet erg vinden om zijn salaris te verlagen omdat we onze doelstellingen voor de lente niet hebben behaald."

De andere grote rondes

De verwachtingen voor de Tour en de Vuelta zijn bij Tinkov hooggespannen. "De gele trui, de groene trui en de bolletjestrui. Etappezeges voor Contador, Sagan en Majka. Maar even serieus, hopelijk halen we de dubbel. Alberto heeft zich heel goed voorbereid op deze uitdaging. Daarna, in de Vuelta, zou Rafal Majka kunnen schitteren en voor zijn eigen kansen kunnen gaan".

Giro is genieten

De Giro is in elk geval de favoriete ronde van de Rus. "Hier heerst minder spanning dan in de Tour, we genieten hier meer van het landschap, van de wijn en de pasta, en ik kan me goed in het Italiaans uitdrukken."

Tinkov is even teruggereisd naar Moskou voor een kleine ingreep aan zijn knie. Een blessure die hij heeft overgehouden aan een ski-ongeluk. Daardoor kan hij zelf niet meer zoveel fietsen.

"Vorig jaar heb ik hier zelf zo'n 300 kilometer gereden. Maar in 2015 heb ik me meer toegelegd op het drinken van wijn."

Naar verwachting is de ploegbaas er zondag weer bij voor de rit naar Madonna di Campiglio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl