Veel vraag naar nieuwbouw vakantiewoningen, weinig naar oudere huisjes
NOS Nieuws

Liever aan de kust in een huisje dan in het bos

Er is meer vraag naar vakantiehuisjes, maar alleen als het om nieuwbouw gaat. Oudere huisjes zijn minder gewild.

Ook ligt het er heel erg aan in welke regio het vakantiehuis ligt. Zeeland en de Waddeneilanden zijn erg populair. Een vakantiehuis kopen in Drenthe, Twente en het kustgebied van Zuid-Holland is een stuk minder in trek.

Vakantiehuis verkopen duurt langer

Huizen staan ook langer te koop. Gemiddeld duurt het 535 dagen om je vakantiehuisje te verkopen. Ook dit wisselt sterk per regio. In het kustgebied van Zuid-Holland duurt het door de concurrentie met de nieuwbouw in Zeeland 128 procent langer voordat een recreatiehuis verkocht is.

Uit het rapport van Bureau Stedelijke Planning, in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, blijkt ook dat er steeds meer recreatiewoningen bij komen. In 2013 werden 400 vakantiehuizen gebouwd. In 2014 is dat aantal bijna verdriedubbeld tot 1100 huisjes. Bijna de helft (500) van die woningen staat in Zeeland.

De toename in de vraag naar recreatiewoningen komt door de lage rentestand. Hierdoor is het aantrekkelijker om te investeren in een vakantiehuis. Eigenaars zitten elk jaar maar een paar weken in het huis en verhuren het voor de rest van het jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl