Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Zierikzee
NOS Nieuws

Verzekeraar CZ wil ziekenhuisdirecteur weg hebben

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Zorgverzekeraar CZ wil af van de bestuursvoorzitter van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) op het Zeeuwse eiland Walcheren. Het opstappen van topman Huybert van Eck van het ADRZ is voor de zorgverzekeraar een absolute voorwaarde om extra geld in het ziekenhuis te pompen. De verzekeraar bevestigde dat in een bericht in de Provinciale Zeeuwse Courant.

Het ADRZ, met vestigingen in Vlissingen en Goes, zit al tijden in de problemen. Deze week werd bekend dat het ziekenhuis in 2014 ongeveer 9 miljoen euro verlies heeft geleden. In 2013 leed het ziekenhuis 4,5 miljoen verlies. Daarom gaat het ziekenhuis de komende tijd 100 van de 1600 banen schrappen. De plannen voor nieuwbouw werden eerder al geschrapt.

Medicijnen

Verder overweegt het ziekenhuis bepaalde dure medicijnen die niet volledig vergoed worden door de verzekeraars niet meer voor te schrijven. Wel heeft bestuurder Claudia Brandenburg bij Omroep Zeeland gezegd dat het ziekenhuis er alles aan wil doen om patiënten de middelen te geven die nodig zijn.

Het ziekenhuis wil niet ingaan op de kwestie. Een woordvoerder zegt dat het ADRZ formeel niet op de hoogte is gesteld van de eis van CZ. De verzekeraar bestrijdt dat overigens.

Onderhandelingen

Komende maand beginnen de gesprekken over de zorginkoop voor 2016. Dan bepaalt CZ hoeveel budget het ziekenhuis volgend jaar krijgt om zijn patiënten te verzorgen. In principe staat dat los van de discussie over extra investeringen die er alleen komen als de bestuursvoorzitter vervangen wordt.

In de praktijk lijkt het moeilijk voorstelbaar dat de budgetonderhandelingen goed uitpakken voor het ADRZ als de bestuursvoorzitter niet opstapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl