NOS Nieuws

Utrechter stuurde varkensvlees naar moskeeën

Een 42-jarige man uit Utrecht heeft dreigbrieven met stukken varkensvlees naar verschillende moskeeën gestuurd. Hij deed dat uit naam van een buurman, die hij verdacht van een inbraak in het huis van zijn moeder. De verdachte hoopte dat iemand zijn buurman iets aan zou doen.

De man, een ex-personeelsfunctionaris van de douane, deed nog meer om zijn buurman weg te pesten. Hij liet zijn banden leeglopen, spoot purschuim door zijn brievenbus en schroefde een schroef in het slot van zijn berging.

In een brief aan de woningbouwvereniging beschuldigde hij zijn buurman van fietsendiefstal en woninginbraak. Ook stuurde hij brieven uit naam van zijn buurman naar seksshops, waarin hij schreef dat hij interesse had in kinderporno.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De dreigbrieven aan moskeeën stuurde hij kort na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Toen daar aangifte van werd gedaan, werd de buurman als verdachte gehoord. Zo kwam de politie bij de 42-jarige verdachte. Op zijn computer vond de politie de brieven.

De verdachte heeft bekend dat hij de brieven heeft gestuurd. Dat deed hij naar eigen zeggen niet om te discrimineren, maar om uit te lokken dat iemand zijn buurman zou aanvallen.

Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden en 240 uur werkstraf tegen de man. Verder wil het OM dat de man een behandeling in een psychiatrische kliniek ondergaat, omdat hij volgens deskundigen sterk verminderd toerekeningsvatbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl