De politie deed eind 2012 onderzoek bij het natuurgebied Canisvliet bij Westdorpe
NOS Nieuws

Hoge celstraffen voor brute moord op 86-jarige man

De rechter in Middelburg heeft twee mannen veroordeeld voor de brute moord in 2012 op een man van 86 uit het Zeeuwse Axel. De beide mannen van 38 en 34 jaar hebben celstraffen gekregen van 15 en 25 jaar.

De straffen zijn hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie, maar zonder tbs. Het OM eiste vorige maand straffen van 12 en 15 jaar en tbs tegen het duo dat de bejaarde man in elkaar sloeg en met messteken om het leven bracht.

Greppel

Het lichaam van het slachtoffer werd in november 2012 gevonden in een sloot in Westdorpe. De man was toen hij zijn hond uitliet zeventien keer gestoken, zijn hart was een paar keer doorboord. Ook een deel van zijn linkeroor was afgesneden.

Het slachtoffer werd tijdens de laatste uren van zijn leven gemarteld om zo zijn pincode te krijgen. Na de moord werd een poging gedaan met het pasje geld op te nemen, maar dat mislukte.

Huiveringwekkend

De rechtbank spreekt van "een huiveringwekkende daad, van steeds terugkerend, nietsontziend geweld, waarbij een hoogbejaard en weerloos slachtoffer op zeer brute en gruwelijke wijze is mishandeld en gedood".

De man van 34 pleegde de mishandelingen. De andere man bestuurde de auto en heeft niets ondernomen om hem tegen te houden. Bovendien heeft hij geholpen het lichaam van het slachtoffer te dumpen.

Gewetenloos

De rechtbank vindt dat de jongste dader gewetenloos heeft gehandeld, puur voor zijn eigen financiële gewin. "Hij neemt geen enkele verantwoording voor zijn daden." De andere man werkte mee om zijn cocaïneverslaving te kunnen betalen.

De rechtbank wil geen tbs voor de 34-jarige man, omdat zijn ernstige persoonlijkheidsstoornis geen rol speelde bij de moord. De andere dader is verminderd toerekeningsvatbaar, maar ook in zijn geval heeft de rechter de voorkeur gegeven aan een hogere celstraf.

Achterbak

Vlak na de moord werden de verdachten al opgepakt. Het slachtoffer kende de twee daders, het waren dorpsgenoten. Midden in de nacht werd hij in de achterbak van een auto naar de plek gebracht waar hij is gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl