De door al-Nusra verspreide foto waarop vluchtende militairen zouden zijn te zien
NOS Nieuws

Syrische militairen ontvluchten belegerd ziekenhuis

De islamitische rebellenbeweging al-Nusra zegt dat tientallen Syrische militairen het ziekenhuis van Jisr al-Shugour zijn ontvlucht. Al-Nusra heeft het dorp al een maand in handen en belegerde het ziekenhuis waar de militairen waren achtergebleven. Een Syrische mensenrechtengroep bevestigt het bericht.

Op een door al-Nusra verspreide foto zou te zien zijn hoe de militairen het complex verlaten en zichzelf in veiligheid brengen. Zij hebben het stadje verlaten. NOS-correspondent Sander van Hoorn vertelt dat er een reddingsoperatie is opgezet door het Syrische leger. "Het leger heeft kans gezien een groot aantal militairen te ontzetten die anders zeker gedood zouden zijn."

President Assad zei eerder deze maand dat hij versterkingen naar de belegerde troepen zou sturen. De afgelopen nacht voerde de Syrische luchtmacht nog bombardementen uit op stellingen van al-Nusra.

Strategisch belangrijk

Jisr al-Shugour is een strategisch belangrijke stad aan de doorgaande weg van het noorden van Syrië naar de kustprovincies bij de Middellandse Zee. In de kustprovincies wonen vooral alawieten, de islamitische stroming waar president Assad ook toe behoort.

Bijna de hele provincie Idlib is in handen van de opstandelingen. Met de val van Palmyra raakte Assad woensdag de controle over grote delen van Centraal-Syrië kwijt.

De Franse president Hollande zegt dat de val van Palmyra laat zien dat de positie van Assad ernstig is verzwakt. Hij wil de komende weken een nieuwe poging doen om onderhandelingen op gang te brengen. Die zouden ertoe moeten leiden dat de regering van Assad plaatsmaakt voor een regering van de door het Westen gesteunde oppositie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl