FC Emmen-spits Cas Peters (m) schrikt een beetje van zijn mooie doelpunt
NOS Voetbal

Jupiler League-clubs tot op het bot gemotiveerd

NAC Breda en Go Ahead Eagles beginnen vrijdag aan de eerste halve finale van de nacompetitie. De clubs maakten een zwaar eredivisieseizoen door en moeten nu gemotiveerde Jupiler League-ploegen van zich af zien te houden om het eredivisieabonnement te verlengen.

De Graafschap, VVV-Venlo, FC Volendam, FC Eindhoven, FC Emmen en Roda JC maken nog kans op promotie. Maar hoe hebben zij hun seizoen eigenlijk beleefd en wat kunnen we van deze clubs verwachten?

De Graafschap

De Graafschap eindigde dit seizoen als zesde in de eerste divisie en mocht op basis van de ranglijst meedoen aan de nacompetitie. In de eerste ronde troffen de Superboeren Almere City FC. In de Flevopolder werd het 1-1, in Doetinchem had De Graafschap een verlenging nodig om een ronde verder te gaan (2-1).

De Graafschap speelde een uitstekend seizoen met sterke fases, maar verloor veel punten in de periode tussen eind november en eind januari. Er werd slechts één keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld in acht duels. In het seizoen 2011/2012 kwamen de Achterhoekers voor het laatst uit op het hoogste niveau.

VVV-Venlo

Ook VVV-Venlo wist geen periodetitel te veroveren en mocht zich als laatste van de in totaal acht Jupiler League-ploegen opmaken voor de nacompetitie. De eerste ronde werd overleefd door FC Oss te verslaan (2-1 en 0-0).

De Limburgers, die onder leiding staan van Maurice Steijn, verloren dit seizoen tien keer, net zo veel als nummer twee FC Eindhoven. Dat VVV op de zevende plaats eindigde, kwam mede doordat de club uit Venlo twaalf keer genoegen moest nemen met een remise.

FC Volendam

In Volendam hebben ze af en toe nog nachtmerries over het seizoen 2012/2013. Op de laatste speeldag verspeelden de Palingboeren het kampioenschap en dus directe promotie. In de nacompetitie werd de ploeg vervolgens verrast door Go Ahead Eagles. Een dramatisch jaar volgde.

Dit jaar krijgt de ploeg van Hans de Koning een nieuwe kans na een prima seizoen met een vijfde plaats. Eerst wacht een tweestrijd met Eindhoven, waarna bij winst een ontmoeting op het programma staat tegen de winnaar van het duel tussen De Graafschap en Go Ahead Eagles.

FC Eindhoven

Dankzij een ijzersterke eindsprint wist Jean-Paul de Jong zijn FC Eindhoven naar de tweede plaats te leiden in de Jupiler League. Roda JC, dat lange tijd op de tweede plaats stond, kende een enorme terugval en was niet opgewassen tegen de reeks overwinningen van de tweede club uit Eindhoven.

FC Eindhoven heeft voor het tweede jaar op rij kans om te promoveren. Vorig jaar ging het in de eerste ronde al mis tegen Sparta Rotterdam. Nu wordt de ploeg van De Jong sterker geacht en beginnen de Eindhovenaren als favoriet aan de tweestrijd met FC Volendam.

FC Emmen

Misschien is FC Emmen wel de grootste verrassing van het seizoen. De Drentse formatie eindigde knap als vierde, verloor na kampioen NEC het minst aantal keer (negen) en maakte maar liefst 88 doelpunten. De 22-jarige spits Cas Peters, overgekomen van FC Twente, is clubtopscorer met 23 doelpunten.

Emmen is bovendien de enige ploeg van dit gezelschap die nog nooit op het hoogste niveau speelde. Sinds het seizoen 1985/1986 spelen de Rood-Witten betaald voetbal. Acht keer werd de nacompetitie gehaald. Weet de ploeg van trainer Joop Gall voor het eerst in de historie naar de eredivisie te promoveren? Dan moet het eerst Roda JC van zich afschudden en daarna winnen van NAC Breda of VVV-Venlo.

Roda JC

Voor aanvang van het Jupiler League-seizoen leek de titelstrijd te gaan tussen de gedegradeerde ploegen NEC en Roda JC. In het begin leek die voorspelling ook waarheid te worden, want in augustus, september en oktober verloren de Limburgers slechts één keer. Nadat in december in eigen huis van concurrent NEC werd verloren (0-1) kreeg Roda JC een enorme inzinking.

In totaal ging Roda elf keer onderuit. Daar kwamen nog eens zes gelijke spelen bij. De achterstand op NEC (32 punten) en FC Eindhoven (11 punten) was na 38 wedstrijden dan ook groot. Emmen is de tegenstander in de nacompetitie en daar heeft Roda geen goede herinneringen aan. In de laatste competitieronde won FC Emmen in Kerkrade met 3-1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl