De captains van de deelnemende landen aan de World Series rugby sevens
NOS Sport

Rugbysters treffen wereldtop in Amsterdam

De beste rugbysters ter wereld zijn dit weekeinde in Amsterdam. Voor de laatste ronde van de World Series rugby sevens. Ook Nederland is er als gastland bij. Het is één van de sporadische kansen van het team om zich te meten met de wereldtop.

In Amsterdam zijn drie tickets voor de Olympische Spelen te verdienen. Nederland maakt daar als 'wildcardhouder' geen kans op. Twee landen zijn al zeker van Rio: Brazilië als gastland en Nieuw-Zeeland, dat zich vorige week plaatste.

Naast Oranje zijn in Amsterdam de volgende elf landen van de partij: Australië, Rusland, Engeland, China, Nieuw-Zeeland, Fiji, Amerika, Zuid-Afrika, Canada, Spanje en Frankrijk. Nieuw-Zeeland won de beker de laatste twee jaar.

Kan Nederland nog naar Rio?

Nederland liep vorig jaar de World Series mis. De dames van coach Chris Lane plaatsten zich in september niet bij de beste elf landen van de wereld. Daardoor blijven er nog maar twee kansen over voor plaatsing voor de Spelen in Rio, waar de sport voor het eerst op het programma staat.

De eerste kans is het EK. Dat wordt, verdeeld over twee speelrondes, op 13 en 14 juni in Kazan en op 20 en 21 juni in Brives gespeeld. De winnaar van het EK plaatst zich automatisch voor de Spelen. Als de Europees kampioen zich al geplaatst heeft via de World Series, gaat de verliezend finalist naar Rio.

De nummers twee tot en met vijf van het EK plaatsen zich voor het Europees kwalificatietoernooi, dat in juli wordt gespeeld. De beste vier van dit toernooi plaatsen zich voor het mondiale kwalificatietoernooi in juni 2016. De winnaar daarvan gaat ook naar de Spelen.

Voordat de vrouwen aan die loodzware opgaves beginnen, kan er dus eerst ervaring worden opgedaan.

Rugbysters geloven nog in olympische missie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl