Cruijff bij de Amsterdam Arena
NOS Voetbal

Kan Cruijff binnenbrand bij Ajax blussen?

Er werd al tijden uitgekeken naar zijn komst, maar nu is het dan eindelijk zover. Johan Cruijff is dezer dagen in Amsterdam voor zijn eigen Cruyff Foundation. Een mooie gelegenheid voor de 'leider op afstand' om de interne problemen bij Ajax op te lossen.

De directie in de Amsterdam Arena staat lijnrecht tegenover de opleiders op De Toekomst. De afstand tussen de directiekamer en het opleidingscentrum is hemelsbreed nog geen kilometer. In de praktijk blijkt die afstand bijna onoverbrugbaar.

Aankopen taboe

De beleidsbepalers op De Toekomst (Wim Jonk en Ruben Jongkind) kunnen zich al tijden niet vinden in het (aankoop)beleid van de club (Marc Overmars en Frank de Boer). De transfers van Daley Sinkgraven (zeven miljoen euro) en Nemanja Gudelj (zes miljoen euro) blokkeren volgens de opleiders de doorstroming van jeugdspelers.

"We hebben hier te maken met verstandige jongens met enorm veel voetbalkennis. Nu gaat het om de bereidheid naar elkaar te luisteren en de juiste vervolgkoers te bepalen. Het is niet de bedoeling dat dit gaat escaleren. En daar ben ik ook niet bang voor", liet Cruijff eerder weten.

Revolutie

Cruijff startte vier jaar geleden een revolutie bij Ajax om de aansluiting met de Europese top terug te vinden, aantrekkelijker te voetballen en de jeugd meer kansen te geven. Met name dat laatste aspect stagneert volgens de mensen op De Toekomst, mede door de komst van dure aankopen.

De onvrede gaat zover dat de gezworen vrienden Wim Jonk en Dennis Bergkamp (assistent-trainer) niet meer met elkaar praten. Trainer Frank de Boer houdt zich afzijdig in de discussie. "Als Cruijff komt, ben ik op vakantie", liet De Boer eerder weten. "Ik zie geen noodzaak om met hem om tafel te gaan zitten."

Plannen

Cruijff gaf vorige maand al aan wat zijn plannen zijn. "Er is heel veel ten goede veranderd de laatste jaren en nu is het tijd voor de volgende stap."

"Dankzij de landstitels van het eerste elftal is de club weer succesvol en gezond geworden, bovendien wordt er uitstekend werk verricht in de jeugdopleiding. De volgende stap is dat die organisaties steeds meer in elkaar gaan overvloeien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl