Een 3D-reconstructie van een borsttumor

Uitzaaien kankercellen gaat sneller dan gedacht

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Tumorcellen blijken zich sneller uit te zaaien dan gedacht. Uitzaaiende, agressieve kankercellen kunnen eigenschappen overdragen op rustige kankercellen die vervolgens ook agressief worden, blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het Hubrecht Instituut in Utrecht in het vooraanstaande tijdschrift Cell.

Tot nu toe werd gedacht dat kankercellen zich alleen kunnen uitzaaien wanneer ze bepaalde DNA-schade hebben opgelopen. Uit het Utrechtse onderzoek blijkt dat rustige kankercellen agressief gedrag van andere kankercellen kunnen kopiëren zonder zelf die DNA-schade op te lopen.

Blaasjes

Het goede nieuws is dat de ingewikkelde manier waarop dat gebeurt nieuwe inzichten biedt. Het was al bekend uit laboratoriumexperimenten dat tumorcellen minuscuul kleine blaasjes uitscheiden, maar het was nog niet bewezen dat deze blaasjes ook een rol spelen in een levend organisme.

In Utrecht is dit proces voor het eerst in beeld gebracht in muizen, met speciaal ontwikkelde technieken om het gedrag van kankercellen in muizen te filmen.

Uit de opnames bleek dat agressieve kankercellen kleine blaasjes uitscheiden met eiwitten die belangrijk zijn voor het agressieve gedrag. Vervolgens lieten de onderzoekers zien dat wanneer rustige tumorcellen veranderen in agressieve kankercellen als ze dergelijke blaasjes opnemen.

De blaasjes die door de agressieve tumorcellen worden uitgescheiden, zijn in staat om door het bloed over grote afstand door het lichaam te reizen en tumorcellen op andere plekken in het lichaam aan te zetten tot agressief gedrag.

Resistentie

De Utrechtse bevindingen hebben volgens de onderzoekers mogelijk ook andere implicaties. Daarbij valt te denken aan resistentie van kankercellen voor chemotherapie. Het is mogelijk dat resistente kankercellen hun gedrag op dezelfde manier kopiëren naar niet-resistente kankercellen.

Het onderzoek van het Hubrecht Instituut leidt niet meteen tot veranderingen voor patiënten. Het belang zit hem vooral in de nieuwe inzichten in hoe kanker zich uitzaait en hoe kankercellen met verschillende DNA-fouten elkaars gedrag kunnen kopiëren. Op termijn moet dat betere diagnostiek en behandelingen mogelijk maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl