NOS Nieuws

Ierse politiek voor homohuwelijk, maar de kerk blijft tegen

  • Tim de Wit

    correspondent in Groot-Brittannië en Ierland

  • Tim de Wit

    correspondent in Groot-Brittannië en Ierland

De Ieren beslissen in het stemhokje over het homohuwelijk

Door correspondent Tim de Wit

De kerk in Buncrana loopt om 10.00 uur vol, zoals iedere ochtend. In Ierland, waar de Rooms-Katholieke kerk nog altijd zeer machtig is, adviseren bijna alle priesters hun volgelingen 'nee' te stemmen bij het referendum over het homohuwelijk. Een huwelijk is iets tussen man en vrouw, daar wil de kerk niets aan veranderen.

"Zo heeft God het huwelijk niet bedoeld", zegt een katholiek in de winkelstraat van Buncrana. "En wat als een homostel kinderen wil? Dat vind ik absoluut niet kunnen."

Hij is niet de enige in de provincie Donegal, in het noordwesten van Ierland. Ook al steunt de Ierse politiek massaal het ja-kamp, geen enkele politieke partij uitgezonderd, het ziet ernaar uit dat een meerderheid hier tegen invoering van het homohuwelijk gaat stemmen.

Ja-campagne

In de hoofdstad Dublin is de stemming totaal anders. Daar gaat morgen juist een ruime meerderheid 'ja' stemmen. Het is voor het Yes Equality-team, de campagne vóór het homohuwelijk, geen enkel probleem vrijwilligers te vinden. "We zijn al weken achterelkaar op straat. We krijgen ongelooflijk veel goeie reacties", zegt Monnine Griffith.

Maar ze weet dat al die duimen omhoog, niet het verschil zullen maken. Het gaat om het aantal stemmen. "We weten dat met name de jongeren massaal voor zullen stemmen, maar zij moeten niet achteroverleunen en denken dat het wel goedkomt. We sporen iedereen aan te gaan stemmen. Elke stem zal uitmaken", zegt Griffith.

Uitslag

Enkele maanden geleden lieten opiniepeilingen zien dat zo'n 75 procent van de Ieren voor zal stemmen, maar bij een laatste peiling afgelopen weekend van de Sunday Independent was de meerderheid plots geslonken tot 53 procent. "Een belangrijke factor wordt de stille nee-stemmer, the silent no-vote", schreef de krant. Verwacht wordt dat een flinke groep Ieren zijn nee-stem niet wil uiten tegen de peiler, maar straks wel in het stemhokje.

De stemming is morgen, maar pas zaterdag worden de stemmen geteld. Dan wordt ook de uitslag bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl