De twee Russische krijgsgevangenen in een ziekenhuis in Kiev
NOS Nieuws

'Krijgsgevangenen in Oekraïne zijn Russische militairen'

Twee Russen die vorige week in Oekraïne zijn opgepakt, hebben in een gesprek met de OVSE gezegd dat ze in het Russische leger dienen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa bevestigt daarmee een bericht van maandag, toen een van de twee in een video-opname toegaf dat hij een Russische militair is.

Waarnemers van de OVSE spraken de twee in een ziekenhuis in Kiev zonder vertegenwoordigers van de Oekraïense autoriteiten erbij. "Beiden zeiden dat ze in het leger van de Russische Federatie zitten", zegt de organisatie. "Ze waren op een verkenningsmissie. Ze waren bewapend, maar hadden geen aanvalsinstructies."

Niet meevechten

Het tweetal was al een paar keer eerder op missie naar Oekraïne geweest. Een van de gevangenen benadrukte overigens een paar keer dat de Russische militairen in Oekraïne niet meevechten.

Oekraïne beschuldigt Rusland al tijden van militaire betrokkenheid bij het conflict in Oost-Oekraïne. Rusland ontkent dat er militairen uit het eigen leger meedoen. Als er al Russen in Oekraïne aan de kant van de separatisten vechten, zijn dat volgens het Kremlin vrijwilligers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl