NOS Nieuws

Amerikaans spionagevliegtuig tergt Chinezen

Spionagevliegtuig VS vliegt over betwiste eilanden

De VS is met een spionagevliegtuig over de Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese zee gevlogen, tot groot ongenoegen van China.

Het vliegtuig kreeg herhaaldelijk te horen dat het niet welkom was en weg moest gaan. De Amerikanen antwoordden dat ze boven internationale wateren vlogen en dus geen gehoor hoefden te geven aan de oproep van de Chinezen.

China claimt de omstreden eilanden en om die claim kracht bij te zetten, worden een aantal eilandjes vergroot door zand op te spuiten. Op het nieuw verkregen land bouwt China militaire installaties. Op een van de eilanden wordt een landingsbaan aangelegd, lang genoeg om militaire vliegtuigen te laten landen.

Zeehandelsroute

China is niet het enige land dat aanspraak maakt op de eilandjes; ook omringende landen als de Filipijnen, Taiwan en Vietnam zeggen dat ze er recht op hebben. Ook Vietnam en de Filipijnen zijn begonnen met landaanwinning op een aantal eilandjes in het gebied.

Onder de eilanden liggen voorraden aardgas en olie. De eilandjes zijn ook rijk aan mineralen, maar de belangrijkste reden dat China de eilandengroep claimt is de zeehandelsroute die door het gebied loopt. Die wordt nu nog gedomineerd door de Verenigde Staten, die met een grote vloot in het gebied aanwezig is. Als China zijn militaire aanwezigheid weet uit te breiden, kan die Amerikaanse dominantie onder druk komen te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl