NOS Nieuws

Sprookje van Andersen gevonden in Deense paardenstal

  • DKTV2
    Het sprookje is geschreven in 1861
  • DKTV2
    ''Het is zijn handschrift, zijn stijl, zijn manier van formuleren.''
  • DKTV2
    Het sprookje heet Psyche en gaat over een beeldhouwer die geen liefde vindt en zich dan maar stort op de kunst

In Denemarken is een origineel manuscript gevonden van de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Het sprookje heet Psyche en gaat over een beeldhouwer die geen geluk vindt in de liefde en zich dus maar stort op de kunst.

Het stuk werd gevonden in een paardenstal bij een groot landhuis, tijdens een grote schoonmaak. De bewoner had meteen in de gaten dat het om een uniek stuk ging. "Ik dacht meteen: dit moeten we niet weggooien. Dit moet onderzocht worden."

Ik dacht meteen: dit moeten we niet weggooien.

Vinder van het manuscript

De uitslag van het onderzoek kwam vandaag en de experts bevestigen: "Het is zijn handschrift, zijn pen, zijn manier van formuleren." Volgens de onderzoekers heeft Andersen het stuk geschreven in 1861. "Dit is een fantastische dag want we wisten niet dat dit manuscript bestond. Niemand wist van het bestaan af."

Cultuuricoon

Ook bij het Hans Andersen Museum zijn ze enthousiast. "Het is zeer ongebruikelijk om een sprookjesmanuscript van Hans Christian Andersen te vinden. Hij is toch echt onze grootste cultuuricoon", laat de curator van het museum weten. Mocht het manuscript geveild worden dan is de kans dan ook groot dat het museum gaat bieden.

Het is nog niet bekend hoeveel het manuscript waard is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl