NOS Nieuws

Dutch Original Cheese is straks Duits

Oerhollandse DOC Kaas komt in Duitse handen

De leden van de Drents-Overijsselse Coöperatie hebben ingestemd met een fusie met het veel grotere Duitse DMK (Deutsches Milchkontor). Daarmee komt de tweede kaasproducent van Nederland in Duitse handen. 95 procent van de aangesloten melkveehouders stemde voor.

"We blijven Nederlandse melk verwerken waar we Nederlandse kaas van maken", benadrukt DOC-directeur Marc Ligthart. Uitgangspunt van de fusie is dat DOC een zelfstandig onderdeel van het nieuwe bedrijf wordt.

DOC is onder meer bekend van het eigen merk Dutch Original Cheese en levert daarnaast veel kaas voor onder meer huismerken van supermarkten.

Kapers op de kust

In 2011 stemden de meer dan 1100 melkveehouders van DOC nog tegen een fusie. Ook dit keer was er wat onrust voorafgaand aan de vergadering, maar dat was vooral bij andere kandidaten die hun oog op het bedrijf hadden laten vallen.

Zo was er het Nederlandse bedrijf A-Ware, dat ervoor pleitte om Nederlandse kaas in Nederlandse handen te houden. Het bedrijf stelde onlangs voor om te gaan praten over een nadere samenwerking.

Ook was er een andere Duitse kaper op de kust: Hochwald Foods. Dat zei een hogere melkprijs te kunnen bieden dan DMK.

Beste kandidaat

Volgens het bestuur van DOC, dat de fusie voorbereidde, was DMK, het grootste zuivelbedrijf van Duitsland, de beste kandidaat. Het bestuur verwacht dat de coöperatie met het grote DMK kan meeliften op de groeiende markt. De export van kaas neemt snel toe nu het Europese melkquotum opgeheven is.

Ook kan DMK makkelijker inspelen op een tijdelijk dalende vraag naar kaas, doordat het bedrijf ook andere zuivelproducten produceert.

Volgens het bestuur van DOC was er geen garantie dat de andere geïnteresseerde partijen daadwerkelijk een hogere prijs zouden geven. Volgens directeur Ligthart zijn de veehouders nu goed af: "We kunnen na de fusie beter de volatiliteit van de markt opvangen en dus een stabielere melkprijs realiseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl