Oud-minister Zalm bij de parlementaire enquêtecommissie Fyra
NOS Nieuws

Zalm vond NS-bod HSL erg hoog, maar niet onmogelijk

Oud-minister Zalm van Financiën vond het bod van 178 miljoen euro van de NS op het vervoer over de hogesnelheidslijn HSL-Zuid erg hoog. "Toen ik het hoorde, dacht ik: 'tjonge jonge, dat moet wel erg goed zijn'", zei hij voor de parlementaire enquêtecommissie die het debacle met de Fyra onderzoekt.

Zalm had zelf gedacht aan biedingen van maximaal 100 tot 110 miljoen euro. Maar hij vond de hoogte van het bod geen reden om het af te wijzen. "Ik dacht: 'de NS weet veel meer van het runnen van een spoorlijn dan wij'."

"Ik vond het ook een mooi bod, ja. Goed voor de schatkist", voegde hij daaraan toe. "Misschien had de NS het niet moeten doen, maar om te zeggen dat dit bod volstrekt onmogelijk was, kun je niet zeggen."

Gisteren zei overheidsadviseur Van Krieken bij de enquêtecommissie dat hij het bod van 178 miljoen meteen zorgelijk en risicovol vond. Volgens hem was duidelijk dat het aantal reizigers te hoog was ingeschat en het aantal treinen te laag.

Oranjecombinatie

Zalm zei dat hij een groot voorstander was van het openbaar aanbesteden van de HSL-Zuid. Hij was het zeer oneens met zijn collega Netelenbos van Verkeer en Waterstaat, toen zij daar op een gegeven moment onderuit wilde door de HSL-Zuid toch aan één partij te gunnen: de Oranjecombinatie, een samenwerking van NS, Schiphol en KLM.

"Die Oranjecombinatie kwam voor mij uit de lucht vallen", zei Zalm. Hij noemde het voornemen van Netelenbos om hiermee in zee te gaan "onverstandig en bestuurlijk moeilijk te rechtvaardigen". De betrouwbaarheid van de overheid zou erdoor in het geding kunnen komen, "want je gaat niet zomaar een openbare aanbesteding stilleggen".

Oud-minister Netelenbos verschijnt vanmiddag zelf voor de parlementaire commissie.

Toen Zalm NS-bod zag, dacht hij: tjonge jonge

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl