Koningin Máxima reikt een Appeltje van Oranje uit
NOS Nieuws

Máxima reikt Appeltjes van Oranje uit

Koningin Máxima heeft in Paleis Noordeinde in Den Haag de Appeltjes van Oranje uitgereikt. Het is de dertiende keer dat de jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds wordt toegekend. Ook koning Willem-Alexander was bij de uitreiking aanwezig; samen zijn ze beschermpaar van het fonds.

Met de Appeltjes van Oranje wil het Oranje Fonds projecten op sociaal en maatschappelijk gebied stimuleren. Het thema was dit jaar 'beter voor elkaar'. De winnende initiatieven richten zich dan ook allemaal op het helpen van mensen die het lastig vinden om mee te komen in de maatschappij.

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje dat ontworpen is door prinses Beatrix en een geldbedrag van 15.000 euro. De prinses was zelf ook bij de uitreiking.

Winnaars

Een van de winnaars is stichting Voedsel Focus uit Amersfoort. Wekelijks verstrekt de stichting zo'n 400 voedselpakketten aan ruim 1100 mensen. Daarnaast probeert de organisatie te achterhalen waarom mensen naar de voedselbank komen en ze te helpen met zoeken naar oplossingen voor hun problemen.

Ook de stichting New Dutch Connections ontving een Appeltje. De Utrechtse organisatie zet zich in om jongeren in asielzoekerscentra verder te ontwikkelen en op weg te helpen zodat ze voor zichzelf kunnen zorgen. New Dutch Connection probeert de jongeren te stimuleren om na te denken over hun talenten en hun toekomst, ook als die niet in Nederland is.

Bonaire

Een derde Appeltje ging naar stichting Krusada op Bonaire. Al meer dan 15 jaar ondersteunt de stichting mensen die zich niet makkelijk redden in de maatschappij, waaronder drugsverslaafden en ex-gevangenen. In de opvang is plek voor zo'n vijftig mensen, van wie de meesten komen om overdag samen activiteiten te doen, zoals het verbouwen van voedsel en fruit. Een aantal mensen woont op het terrein.

Begin deze maand brachten de koning en koningin een bezoek aan Bonaire. Daarbij gingen ze ook naar Krusada.

Appeltjes van Oranje uitgereikt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl