Prins Charles praat met een kleinzoon van een slachtoffer

Beladen bezoek Charles aan Mullaghmore

De Britse prins Charles heeft een beladen bezoek gebracht aan het Ierse Mullaghmore. In 1979 werd zijn oud-oom Lord Mountbatten daar opgeblazen door de IRA.

"Lord Mountbatten was de grootvader die ik nooit heb gekend", zei Charles voorafgaand aan het bezoek. "Destijds kon ik me niet voorstellen hoe ik ooit het verdriet over dit verlies te boven kon komen."

Charles bracht de afgelopen dagen een bezoek aan Ierland, dat gedeeltelijk in het teken stond van verzoening tussen Ierland en Groot-Brittannië. Zo schudde hij de hand van Gerry Adams.

Gesprek met nabestaanden

De IRA blies bij Mullaghmore het bootje op dat Lord Mountbatten gebruikte tijdens zijn vakantie in Ierland. Behalve hijzelf kwamen ook de schoonmoeder van zijn dochter, zijn 14-jarige kleinkind (Charles' peetzoon) en diens 15-jarige vriend om het leven.

Charles werd gisteren door veel belangstellenden welkom geheten bij de kust waar de aanslag plaatsvond. Daarna sprak hij met nabestaanden en hulpverleners van destijds in het hotel waar toentertijd de gewonden werden opgevangen.

Begrip

Ruim drie decennia na de aanslag heeft Charles het verlies een plek kunnen geven, zei hij eerder. "Het is moeilijk voor de direct betrokkenen om de pijn te vergeten, maar de wond kan helen, al blijft het verdriet."

"Door deze vreselijke ervaring begrijp ik terdege wat de mensen van deze eilanden meemaakten, wat hun geloof of politieke overtuiging ook is", zei Charles, een verwijzing naar de jarenlange strijd die de bewoners van het eiland tegen de Britten voerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl