NOS Voetbal

FNV roept FIFA in video ter verantwoording

Het filmpje van de FNV tegen de FIFA

De FNV heeft een filmpje gelanceerd waarin aandacht wordt gevraagd voor de slechte arbeidsomstandigheden in Qatar, waar in 2022 het WK voetbal wordt gehouden. De vakbond wil dat de FIFA nu echt wat gaat doen aan de abominabele omstandigheden waarin met name Nepalese en Indiase gastarbeiders werken aan de stadions en de infrastructuur.

Het filmpje begint met vrolijke beelden van Nederlandse voetbalsupporters en van de training van het Nederlands elftal. Daarna gaat het over naar beelden van grafzerken en de arbeiders. Op één grafzerk is te lezen dat de overledene is gestorven bij het werken voor Sepp Blatter.

De FNV vindt het geen probleem dat er in het filmpje een verband wordt gelegd tussen de omstandigheden in Qatar en Nederlandse supporters die niets met de zaak te maken hebben. "We willen visualiseren dat het WK een feest moet zijn voor voetballiefhebbers, maar in Qatar gaat het ten koste van veel doden", zegt FNV-woordvoerder Arjen Zegers.

Langere campagne

Volgens de FNV maakt het filmpje deel uit van een veel langere campagne tegen de arbeidsomstandigheden in Qatar. "We willen de FIFA via dit filmpje aanspreken. Ze hebben vaker beloofd iets te zullen doen, maar tot nog toe blijft het alleen bij woorden."

Waarom de FNV er niet voor heeft gekozen Nederlandse bouwbedrijven aan te spreken die in Qatar actief zijn? "Dat hebben we eerder al gedaan", zegt de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl