NOS Voetbal

Tropisch oefenpotje in de polder

Curaçao - Suriname, Kluivert vs Gorré

De afstand tussen Curaçao en Almere is 7.881 kilometer. Suriname is met 7.532 kilometer niet veel dichterbij. Toch kozen deze twee landen ervoor om hun nationale voetbalelftal in de Nederlandse polder een officieuze voetbalinterland te laten spelen.

De winnaar? Curaçao. De ploeg van bondscoach Patrick Kluivert was met 3-2 te sterk voor de mannen van oud-Feyenoorder Dean Gorré.

De coaches waren niet de enige Nederlanders op het veld. Veel voetballers met dubbele paspoorten stonden op, of naast, het veld in Almere.

Dromen

Ryan Babel, Urby Emanuelson. Van die namen droomt bondscoach Gorré. Maar als een van de weinige landen in de wereld mag de nationale voetbalploeg van Suriname geen gebruik maken van spelers met een dubbele nationaliteit. Vanwege een wet in het Zuid-Amerikaanse land. Met de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Nicaragua in het verschiet, hoopt Gorré op een snelle wetswijziging.

En dus moeten Babel en Emanuelson, spelers die ook de Nederlandse nationaliteit hebben, nog even afwachten.

Omdat het een officieuze interland betrof, had Gorré tegen Curaçao wel voetballers als Gianni Zuiverloon, Milano Koenders en Roland Alberg tot zijn beschikking. Allemaal spelers van Surinaamse afkomst die in het Nederlandse profvoetbal actief zijn.

Gorré: "Maar als er niets gaat veranderen dan mag dat dus niet tegen Nicaragua. Jongens als Ryan Babel, Urby Emanuelson willen ook graag. Met hen worden we helemaal een stuk sterker."

Kluivert zit op zijn beurt in zijn maag met FIFA-regels. Sommige Antillianen hebben al voor Nederland gespeeld en om spelers op te kunnen roepen moet dat minimaal vijf jaar geleden zijn. En er zijn verzekeringen waarmee de voormalige topspits rekening moet houden.

Tegen Suriname had Kluivert spelers als Daryl Lachman (FC Twente), Roly Bonevacia (Wellington Phoenix) en Kemy Augustien (door Swansea City uitgeleend aan Brighton & Hove Albion) en Papito Merencia (ADO Den Haag) tot zijn beschikking. Maar het liefst stelt hij zo snel mogelijk Vurnon Anita (Newcastle United), Leandro Bacuna (Aston Villa) en doelman Eloy Room van Vitesse op.

"De jongens willen graag'', zei hij voor het duel met Curaçao. "Maar Anita heeft al een keer voor Oranje gespeeld. Daarvoor moeten we dingen regelen. En je hebt ook altijd te maken met verzekeringen. Plus dat hij al voor Oranje heeft gespeeld en dat moet vijf jaar geleden zijn. Dat vind ik een beetje triest. We proberen het nog door te drukken, want ik denk dat Vurnon van toegevoegde waarde is."

8 en 16 juni

Op 8 en 16 juni staan er belangrijke officiële duels op het programma voor beide landen. WK-kwalificatiewedstrijden zelfs. Gorré staat met Suriname tegenover Nicaragua en Kluivert ontmoet Cuba. Verliezen betekent gelijk uitschakeling voor het eindtoernooi in Rusland in 2018.

Patrick Kluivert en Dean Gorré

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl