NOS Nieuws

Tweede Kamer wil meer tijd, pgb-debat uitgesteld

Het Kamerdebat met staatssecretaris Van Rijn over de problemen met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten gaat vanavond niet door. PvdA-Kamerlid Van Dijk wil meer voorbereidingstijd omdat er de afgelopen dagen veel nieuwe informatie is gekomen.

Van Rijn zou vanavond, voor de zesde keer dit jaar, in de Kamer moeten uitleggen dat het nieuwe pgb-betalingssysteem nog steeds problemen veroorzaakt. Sinds 1 januari krijgen budgethouders het geld voor hun zorg niet meer vooraf op hun rekening, maar moeten zij achteraf declareren bij de Sociale Verzekeringsbank.

Het CDA vindt het uitstel "onvoorstelbaar".

Verholpen

De staatssecretaris meldde afgelopen maandag dat de problemen inmiddels grotendeels zijn verholpen. Tussen de 94 en 95 procent van de zorgverleners die correct declareren zou binnen vijf tot tien werkdagen uitbetaald worden door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De oppositie in de Tweede Kamer had over dat bericht al veel vragen.

Vandaag kwam daar nog bij dat de Algemene Rekenkamer vindt dat de invoering van het nieuwe pgb-systeem onzorgvuldig is gebeurd en de gang van zaken wil onderzoeken. Volgens de Rekenkamer hebben het ministerie van Volksgezondheid en de SVB steken laten vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl