NOS Nieuws

Miljardenboete voor internationale banken

'Dit is het hoogste bedrag aan anti-kartelboetes ooit'

Vier grote internationale banken geven toe valutakoersen te hebben gemanipuleerd. De banken krijgen daarvoor gezamenlijk een boete van 5,8 miljard dollar. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt. Het gaat om de Amerikaanse banken Citigroup, JPMorgan Chase en het Britse Barclays en Royal Bank of Scotland (RBS).

Een vijfde bank, het Zwitserse UBS, werkte als eerste mee aan een onderzoek naar de manipulatie van valutakoersen. De bank is daarvoor niet bestraft maar krijgt wel een boete van 203 miljoen dollar voor iets anders, namelijk hun aandeel in fraude met rentetarieven.

Dit is het hoogste bedrag aan anti-kartelboetes dat ooit is opgelegd in de geschiedenis van het ministerie van Justitie.

Minister van Justitie

Codetaal

De handelaren van de banken deelden tussen december 2007 en januari 2013 via chatgesprekken belangrijke informatie in codetaal. Ze gebruikten onderling namen als 'the players' en 'de drie musketiers'.

Met elkaar spraken ze af wanneer ze welke valuta zouden verkopen. Zo konden ze de koersen beïnvloeden en meer geld verdienen op transacties. Daardoor maakten de banken meer winst. In de zomer van 2013 werd een onderzoek ingesteld naar de manipulatie van wisselkoersen.

Schandalen

Het valutaschandaal volgt kort op de de libor- en euriboraffaire. Voor dat schandaal kreeg een aantal internationale banken, waaronder de Nederlandse Rabobank, ook miljarden aan boetes opgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl