Een meer zo giftig, dat het spontaan vlam vat

Een bijzonder verschijnsel in het Bellandur-meer in de Indiase stad Bangalore. Het water daar wordt bedekt door een dikke laag schuim die zo giftig is, dat het spontaan vlam vat. Met daglicht is alleen de witte schuimlaag te zien, maar zodra het donker wordt, zijn er spookachtige vlammen te zien.

Onder de giftige schuimlaag van rioolwater, olie en fosfor, schuilt pikzwart water met gevaarlijke chemicaliën. "De schuimlaag is een gevolg van het lozen van afvalwater door de nabijgelegen industrieën. Daardoor is methaangas zich gaan ophopen en dat is zeer brandbaar", zegt een woordvoerder van de milieucontroledienst Karnataka State Pollution Control Board (KPSCDB).

Een kanaal waar water van het Bellandur-meer naar een meer verderop loopt

Het moeras dat zou moeten helpen bij het natuurlijk filteren, is in de afgelopen jaren verdwenen door de opkomende industrie in de omgeving. Door regen is de schuimlaag gaan opzwellen tot wel drie meter hoog. Die is inmiddels zo hoog, dat de oevers van het meer de schuimlaag bijna niet meer kunnen tegenhouden.

En dat baart de bewoners van Bangalore ernstige zorgen. Eigenlijk is het branden niet eens zo heel verontrustend, maar het zijn vooral de gassen die erbij vrijkomen, zegt een 35-jarige inwoner tegen The Times of India. "Mijn kinderen moesten afgelopen week overgeven. Als dit zo doorgaat, moeten we binnenkort verhuizen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl