Noord-Korea claimde in mei een raket te hebben gelanceerd vanaf een onderzeeboot
NOS Nieuws

'Foto's Noord-Koreaanse raketlancering zijn nep'

Foto's waarop te zien zou zijn dat Noord-Korea een ballistische raket afvuurt vanaf een onderzeeër zijn nep. Dat zegt de Amerikaanse admiraal James Winnefield. Volgens hem zijn de foto's gemanipuleerd.

Begin deze maand bracht Noord-Korea de beelden naar buiten samen met de claim dat het land de technologie heeft om raketten af te vuren vanaf onderzeeërs. Op de foto's is te zien dat een raket uit het water komt, terwijl de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un toekijkt.

Slimme beeldbewerkers

Admiraal Winnefield zegt dat het nog vele jaren duurt voordat Noord-Korea raketten heeft ontwikkeld die vanaf een onderzeeboot gelanceerd kunnen worden. "Daarmee zijn ze nog niet zo ver als hun slimme beeldbewerkers ons doen willen geloven."

Volgens de VS zijn de foto's gemanipuleerd

Duitse onderzoekers hebben ook onderzoek gedaan naar de foto's. Zij komen eveneens tot de conclusie dat het beeld "sterk gemanipuleerd" is. De weerspiegeling in het water zou niet overeenkomen met de raket.

Belangrijke stap

Zuid-Korea denkt dat de foto's niet gemanipuleerd zijn. "Wij blijven bij ons standpunt dat de raket is afgevuurd vanuit een onderzeeër en daarna zo'n 150 meter boven het water uitkwam", aldus een woordvoerder.

Ook de noorderburen trekken hun claim niet in. Het Noord-Koreaanse ministerie van Defensie noemt het lanceren van de raket vandaag "een belangrijke stap in de ontwikkeling van strategische aanvalsmethoden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl