Een jongen in de justitiële jeugdinrichting Doggershoek in Den Helder
NOS Nieuws

Veel jeugddelinquenten vast zonder rechtszaak

Acht op de tien kinderen in justitiële jeugdinrichtingen zitten gevangen zonder dat er een definitieve uitspraak van de rechter is. Dat zeggen Unicef Nederland en Defence for Children in het Jaarbericht Kinderrechten. Het ging vorig jaar om ruim duizend kinderen.

Het kan soms wel een jaar duren voor er een uitspraak is. "Al die tijd wordt de behandeling van de kinderen niet gestart", zegt Aloys van Rest, directeur van Defence for Children. "Het gebeurt dat de uiteindelijke straf korter is dan de tijd dat zo'n jongen vast heeft gezeten. Maar dan krijgen ze dus helemaal geen behandeling meer."

Ook het onderwijs voor deze groep schiet tekort, stelt Van Rest. "Wij pleiten ervoor de jongste kinderen, van 13, 14, 15, onder te brengen bij forensische pleegzorg. Dan kan hun dagelijkse routine redelijk doorgaan." Ook vindt Defence for Children het beter als de jongere jongens niet bij de oudere in een groep zitten.

Amber Alert

Defence for Children maakt zich ook zorgen over de grote groep kinderen die verdwijnt uit asielzoekerscentra. Vorig jaar waren dat er 110, het jaar ervoor nog maar een enkeling. "Het gaat om kinderen die hier alleen zijn gekomen, zonder ouders. Ze lopen een groot risico slachtoffer te worden van kinderhandel en uitbuiting."

De organisatie vindt dat de overheid verantwoordelijk is voor deze kinderen. "Bij ieder ander kind wordt meteen een Amber Alert gegeven, maar bij deze kinderen wordt niet eens een onderzoek gestart."

Online misbruik

In het Jaarbericht Kinderrechten komt verder onder meer het online seksueel misbruik van kinderen aan bod. Het aantal meldingen daarvan nam in 2014 met 77 procent toe, tot 1331 meldingen. Ook maken Unicef en Defence for Children zich zorgen om de lange wachtlijst voor bureau Jeugdzorg, hoewel die het afgelopen jaar wel is geslonken.

Nederland moet eens in de vijf jaar verantwoording afleggen aan het VN-Kinderrechtencomité. Dat is volgende week. De organisaties zeggen dat Nederland de kinderrechten met voeten treedt. "Staatssecretaris Van Rijn zal een zware kluif hebben aan de zitting bij de VN."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl