De monstertruck in Haaksbergen
NOS Nieuws

Haaksbergen: maatregelen genomen om procedure te verbeteren

De gemeente Haaksbergen noemt het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het stuntevenement van eind september, waarbij drie doden vielen, een waardevol rapport voor Haaksbergen en alle andere Nederlandse gemeenten. Haaksbergen zegt alle maatregelen te hebben genomen om de procedure voor het verlenen van vergunningen te verbeteren.

De burgemeester reageert op de conclusies

De OVV zei vanochtend dat zowel de gemeente Haaksbergen als de organisator van het stuntevenement de risico's niet heeft onderkend. Bij het ongeluk met een monstertruck reed het voertuig in op het publiek langs de kant. Er kwamen drie toeschouwers om het leven en twintig omstanders raakten gewond.

Ook zei de onderzoeksraad dat de problemen in veel meer gemeenten spelen omdat zij niet de kennis en expertise in huis hebben om de risico's van dergelijke evenementen te herkennen en te beheersen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt het rapport eerst goed te gaan bestuderen en wellicht later deze week met een reactie te komen.

Kan de burgemeester het voortgangsproces nog leiden?

Procedure verbeterd

"We leren hiervan dat de burgemeester beter erop moet toezien dat ambtenaren hun werk goed doen", aldus een woordvoerder van Haaksbergen. Ook moeten volgens Haaksbergen organisaties ervoor zorgen dat de gemeente zijn werk goed kan doen door voldoende informatie te geven. Volgens de gemeente moet niet het vermaak voorop staan, maar altijd de veiligheid.

Of het rapport van de raad gevolgen heeft voor de bezwaarprocedure tegen de verlening van de vergunning, moet volgens de gemeente de rechter beslissen. Die buigt zich eind juli over de kwestie. De gemeente wil daar niet op vooruitlopen.

Organisator

Organisator Stichting Sterevenementen zegt het stuntevenement met de beste intenties te hebben georganiseerd. "Achteraf kun je er van alles over denken, maar zo ging het in veel gemeenten. We konden ook niet een onafhankelijke stuntorganisatie er goed naar laten kijken, want in Nederland is Mario D. de enige aanbieder met een dergelijke truck", zegt voorzitter Geerlof Kanis.

Kanis erkent dat de organisator en de gemeente het gezamenlijk niet goed hebben gedaan. "We hebben ons als organisatie aan de afgegeven vergunning gehouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl