De monstertruck voor het ongeluk in Haaksbergen
NOS Nieuws

Gevaren monstertruckevenement Haaksbergen niet onderkend

Zowel de gemeente Haaksbergen als de organisator van het evenement heeft de gevaren die de demonstratie met een monstertruck met zich meebracht niet onderkend. Die conclusie trekt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na onderzoek naar het stuntevenement waarbij in september drie doden en ruim twintig gewonden vielen.

"Het proces van vergunningverlening voor het evenement in Haaksbergen bleek in allerlei opzichten gebrekkig te zijn", volgens de onderzoeksraad. De vergunning die de gemeente verleende heeft nauwelijks bijgedragen aan de veiligheid voor het publiek. "Door het braderie-achtig karakter van het evenement en het feit dat dit evenement al jaren plaatsvond, hadden alle betrokkenen onvoldoende oog voor de veiligheidsrisico’s."

'Vergunningverlening was loze procedure'

Andere gemeenten

De onderzoekers concluderen ook dat voor veel meer gemeenten en organisatoren geldt dat er onvoldoende kennis en expertise in huis is om de risico's bij dit soort evenementen te herkennen en te beheersen.

De evenementenvergunning heeft amper bijgedragen aan de beheersing van de risico's die verbonden waren aan de demonstratie met de monster truck, die daardoor een bedreiging kon vormen voor de openbare veiligheid.

Rapport Onderzoeksraad

De raad concludeert dat de burgemeester een meer centrale rol moet spelen bij het verlenen van veiligheidsvergunningen en vindt dat de ambtenaren die de risico's moeten inschatten moeten worden "geprofessionaliseerd".

'Burgemeester blijft verantwoordelijk'

Autowrakken

De onderzoeksraad besloot eind september om een onderzoek in te stellen omdat evenementen zoals in Haaksbergen op meerdere plaatsen in het land worden georganiseerd. De raad beschouwt shows en races met voertuigen als risicovol en wilde weten hoe de risico's van het evenement in Haaksbergen door de verschillende betrokken partijen zijn gewogen.

Bij het ongeluk met de monstertruck reed het voertuig bij een stunt over een stapel autowrakken en belandde in het publiek.

Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar het ongeluk. Het OM maakt op 9 juni bekend of er wordt overgegaan tot vervolging.

De gemeente Haaksbergen zei eerder dat er geen fouten waren gemaakt bij het verlenen van een vergunning voor het evenement. Ook met de kennis van na het ongeluk was de vergunning afgegeven, zei burgemeester Gerritsen. Advocaten en letselschadespecialisten van de nabestaanden en betrokkenen reageerden verbaasd op die conclusie.

Rechter

De burgemeester ging daarmee ook lijnrecht in tegen de bezwaarcommissie van de Twentse gemeente. Die zei eerder dat de burgemeester de vergunning nooit had mogen verlenen.

De rechter buigt zich eind juli op verzoek van zo'n twintig slachtoffers over de vraag of de gemeente Haaksbergen de vergunning voor het stuntevenement terecht heeft afgegeven.

Evenementen

De chauffeur van de monstertruck, Mario D., wordt door het OM verdacht van dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Daar is hij voor aangehouden en die status heeft hij nog steeds, volgens een woordvoerster van het OM.

In Nederland worden volgens onderzoeksbureau Respons jaarlijks zo'n 3500 evenementen gehouden die elk meer dan 5000 bezoekers trekken. Begin dit jaar stonden 83 'gemotoriseerde evenementen' in de planning voor 2015.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl