Richie Porte kan de eindzege in de Giro wel vergeten
NOS Wielrennen

Giro straft Porte voor onreglementaire wielwissel

Richie Porte kan de eindzege in de Giro d'Italia zo goed als zeker op zijn buik schrijven. De Australiër heeft een tijdstraf van twee minuten gekregen van de organisatie, omdat hij een wiel heeft aangenomen van een renner van een andere ploeg.

De Australiër reed in de finale van de tiende etappe lek. Hij werd uit de brand geholpen door zijn landgenoot Simon Clarke van Orica, die een wiel aan Porte afstond. Dat is in de strijd met de reglementen van de internationale wielerunie UCI.

De twee minuten tijdstraf komen bovenop de 47 seconden die Porte vandaag door de lekke band verloor op klassementsleider Alberto Contador. Porte begon de dag nog als de nummer drie in het klassement, maar staat nu twaalfde met ruim drie minuten achterstand op de Spanjaard.

Op Twitter gebruikte de Giro de actie van Clarke aanvankelijk nog als promotie voor het wielrennen, maar moest dat een uur later opvolgen met het besluit van de wedstrijdjury.

De straf is hard aangekomen bij Sky. "Het is natuurlijk teleurstellend dat een sportief gebaar, gemaakt in het heetst van de strijd, tot zo'n zware straf leidt. Het was geen poging een oneerlijk voordeel te behalen", zei teambaas Dave Brailsford. "Maar dit maakt ons alleen meer vastberaden om te vechten voor deze wedstrijd."

Veel wielrenners en volgers hebben op Twitter kritiek op de UCI. "Ik hoop dat dit een verlate 1-aprilgrap is", zegt Tom Dumoulin. En Stef Clement - zelf actief in de Giro - vraagt zich of het niet beter is als de ronde wordt beslist op kracht van de renners, in plaats van pech.

Volgens Giro-directeur Mauro Vegni had er geen andere keuze gemaakt kunnen worden. "Regels zijn nou eenmaal regels. Die moeten gerespecteerd worden voor de geloofwaardigheid van de sport en in dit geval de Giro d'Italia."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl