De Muziekles van Johannes Vermeer
NOS Nieuws

Britse koningin leent topstukken aan Mauritshuis

De Britse koningin leent het Mauritshuis een aantal topstukken uit haar koninklijke collectie. Volgend jaar zijn de twintig werken in het Haagse museum te zien op een tentoonstelling over het dagelijkse leven in de Hollandse Gouden Eeuw.

Het belangrijkste werk dat de koningin uitleent is De Muziekles van Vermeer. Het werk is zelden in het openbaar te zien, omdat het in de schilderijengalerij van Buckingham Palace hangt. Het is al sinds 1762 in bezit van de Britse koninklijke familie.

Verder komt Het Ochtendtoilet van Jan Steen en werken van Gerard ter Borch, Pieter de Hooch en Gabriël Metsu over uit Groot-Brittannië. Volgens het museum kwamen er nog nooit zoveel werken uit de Royal Collection naar Nederland.

Meesterlijk

De schilderijen zijn dit jaar eerst nog te zien op tentoonstellingen van de Queen's Gallery in Londen en Edinburgh. Volgens de Britse curator is er gekozen voor werken die scènes uit het dagelijks leven laten zien, maar meesterlijk zijn geschilderd.

"Het onderwerp mag dan gewoontjes zijn: eten en drinken, het bereiden van voedsel, genieten van muziek of een spelletje; het schilderwerk is rijk en sierlijk, met evenveel aandacht voor een weggegooide pijp van klei als voor een prachtig zijden gordijn."

De schilderijen zijn van 29 september 2016 tot 8 januari 2017 in Den Haag te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl