NOS Wielrennen

Verrassende ritzege Boem, tijdverlies Porte

Boem wint etappe, Porte verliest tijd

Nicola Boem heeft de tiende rit in de Ronde van Italië gewonnen. De Italiaan was de snelste van een kopgroep van vier. De roze trui blijft in het bezit van Alberto Contador.

De Italianen Matteo Busato, Alessandro Malaguti, Alan Marangoni, Oscar Gatto en Boem gingen in de nagenoeg vlakke rit over 200 kilometer (Civitanova Marche-Forli) direct op avontuur. Gatto, die van de vluchters het snelste werd geacht, moest na een lekke band op 13 kilometer van de meet afhaken.

Het peloton zette nog wel flink aan, maar had te lang getreuzeld en slaagde er verrassend genoeg niet meer in de vluchters terug te halen. Marangoni deed van de vier vluchters als eerste een poging om weg te sprinten, mocht even hopen op zijn eerste profzege, maar werd toch weer teruggepakt. Boem bleek vervolgens in de spannende sprint de beste benen te hebben.

Moreno Hofland was met de zeventiende plaats de eerste Nederlander in de rituitslag.

Porte verliest tijd

Richie Porte, die derde stond in het algemeen klassement, kreeg in de finale een lekke band en verloor daardoor 47 seconden op het peloton met Contador. De Australiër zakte naar de vierde plaats in het klassement, op 1.09 van de Spanjaard.

Steven Kruijswijk, de nummer 23 van het klassement, kwam vlak achter Stef Clement als veertigste over de streep.

  • NOS
    Uitslag van de tiende etappe
  • NOS
    Algemeen klassement na de tiende etappe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl