Grootste Nederlandse expeditie naar Noordpool ooit
Ruim vijftig Nederlandse wetenschappers gaan deze zomer op expeditie naar de Noordpool. Ze gaan daar onderzoek doen op het eiland Edgeøya, aan de oostkant van Spitsbergen.
De wetenschappers gaan de effecten van onder andere de klimaatverandering en de invloed van mensen op het eiland bestuderen. Volgens het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, dat de expeditie organiseert, is het de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit.
Aan de oostkant van Spitsbergen wordt volgens initiatiefnemer en bioloog Maarten Loonen nauwelijks onderzoek gedaan, in tegenstelling tot de westkant. De wetenschapper verwacht vooral ijsberen, rendieren en ganzen tegen te komen op het eiland.
Tweede expeditie
Naast de wetenschappers gaan er ook bekende mensen mee, onder wie NOS-weerman Peter Kuipers Munneke en D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven. De politica vertegenwoordigt tijdens de expeditie de Tweede Kamer. Kuipers Munneke gaat verslag doen voor de NOS en zal de gletsjers op Edgeøya onderzoeken, waarover nog weinig bekend is.
Dit is niet de eerste Nederlandse expeditie naar het eiland. In 1968 hebben vier Nederlandse studenten er overwinterd om onderzoek te doen naar ijsberen. Van deze groep leven nog drie deelnemers. Zij gaan ook mee met de expeditie. Volgens Loonen kunnen zij waardevolle informatie geven, omdat zij uit eigen ervaring kunnen vertellen wat er is veranderd op het eiland.
De dood van de poolonderzoekers Philip de Roo en Marc Cornelissen houdt de wetenschappers van het Arctisch Centrum wel bezig, maar heeft geen invloed op het programma, zegt bioloog Loonen.