NOS Nieuws

Felle strijd om Nederlandse kaas

De tweede kaasmaker van Nederland, DOC Kaas, heeft een bod van een nieuwe gegadigde voor een overname, het Duitse Hochwald, afgewezen.

DOC Kaas, Dutch Original Cheese en voorheen Drents-Overijsselse Coöperatie, is verwikkeld in een overnamestrijd. Donderdag stemmen de leden in Zwolle over een fusie met het Duitse DMK (Deutsches Milchkontor). Ondanks het jongste concurrerende voorstel houdt het bestuur van DOC vast aan de stemming.

Sommige zuivelbedrijven en melkveehouders dringen aan op uitstel van een besluit omdat er nog zoveel onduidelijk zou zijn.

Stemming

Er dingen inmiddels drie zuivelbedrijven, twee Duitse zuivelcoöperaties en het Nederlandse kaasbedrijf A-ware uit Lopik, om de hand van DOC uit Hoogeveen. Het bestuur van DOC geeft de voorkeur aan de Duitse zuivelreus DMK. De plannen van A-ware wijst het bestuur van de hand.

De andere Duitse kaascoöperatie, Hochwald Foods, had al in januari zijn belangstelling kenbaar gemaakt, vond geen gehoor maar probeerde het dit weekend opnieuw. De nieuwe toenaderingspoging is voor het bestuur van DOC echter geen reden om van gedachten te veranderen.

De algemene ledenvergadering wordt donderdag gehouden van 12.30 tot 14.00 uur in Zwolle. "Het is tussen de melktijden 's ochtends en 's avonds in", zegt een woordvoerster van DOC. "Het is bovendien in deze tijd ook erg druk op en rond het boerenerf en onze leden komen uit het hele land dus je moet ook rekening houden met de reistijd."

Er is een tweederde meerderheid vereist. In 2011 stond een fusie met DMK ook al eens op de agenda maar toen was een meerderheid tegen.

Kaasboertje en Frau Antje

Veel coöperaties en melkveehouders krijgen te maken met de 'fusiekoorts', waarbij bundeling van krachten en afzet op nationale en internationale zuivelmarkten de thema's zijn. De per 1 april afgeschafte Europese melkquota zorgen voor meer melkproductie en invloed op de melkprijzen. De sector heeft een paar moeilijke kaasjaren achter de rug, versterkt door de Russische handelsboycot van onder meer kaas.

Kaas hoort bij Nederland en dus speelt ook het vaderlandslievende sentiment een rol. De faam en naam van Hollandse kaas zou door een Duitse overname overschaduwd worden en slecht zijn voor het Nederlandse kaas- en zuivelimago.

Zuivelreuzen

De strijd om de kaas wordt beslecht tussen zuivelgiganten. DOC Kaas is een toonaangevende Nederlandse kaasmaker, de nummer twee van het land en goed voor 15 procent van de Nederlandse kaasproductie. Per jaar wordt ruim 1 miljard liter melk verwerkt tot 130.000 ton kaas. De eigenaren van de in 1895 opgerichte coöperatie zijn de circa 1100 aangesloten melkveeboeren.

Deutsche Milchkontor is het grootste zuivelbedrijf van Duitsland en telt 9000 leden. Jaarlijks wordt 6,7 miljard liter melk verwerkt tot onder meer kaas.

Hochwald heeft een jaaromzet van 1,6 miljard euro en is geen onbekende van DOC. Hochwald bezit al een jaar of negen een productievestiging in Bolsward en werkt samen met DOC bij de export van zuivelproducten.

FrieslandCampina, de onbetwiste nummer een op de Nederlandse zuivel- en kaasmarkt, houdt zich afzijdig. Het bedrijf mag om mededingingsredenen DOC Kaas ook niet overnemen. FrieslandCampina heeft een jaaromzet van 11,3 miljard euro, telt 19.000 leden en en produceert jaarlijks 680.000 ton kaas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl