NOS Nieuws

Vier jaar geëist tegen teruggekeerde Syriëganger

Terrorismeverdachte voor de rechter

Het Openbaar Ministerie eist vier jaar gevangenisstraf tegen de 22-jarige teruggekeerde Syriëganger Mohamed A. uit Delft, waarvan één jaar voorwaardelijk.

A. werd vorig jaar opgepakt met een aantal vuurwapens. Hij was volgens het OM van plan om in Scheveningen een overval te plegen. Met de opbrengst zou hij de internationale jihad hebben willen financieren, wat wordt gezien als het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

De man verbleef in 2013 een half jaar in Syrië, zegt het OM. Volgens de AIVD heeft hij vermoedelijk ook deelgenomen aan de gewapende strijd. Dat wordt ontkend door zijn advocaat. Volgens haar heeft hij humanitaire hulp verleend in een vluchtelingenkamp in Turkije bij de grens met Syrië.

Het OM had het vermoeden dat A. van plan was om een aanslag te plegen op Geert Wilders. Justitie baseerde zich daarbij op afgeluisterde gesprekken, waarin A. sprak over een aanslag op Wilders. Na onderzoek zegt het OM dat er geen bewijs is gevonden dat A. inderdaad een aanslag wilde plegen. Hij wordt daar dan ook niet voor vervolgd. Hij wordt wel vervolgd voor het voorbereiden van een overval en wapenbezit.

Vier jaar geëist tegen Syriëganger

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl