Yingluck begroet haar aanhangers als ze aankomt bij de rechtbank
NOS Nieuws

Thaise ex-premier is paspoort kwijt

Ex-premier Yingluck Shinawatra mag Thailand voorlopig niet verlaten. De rechter heeft haar paspoort ingenomen op de eerste dag van het proces tegen haar wegens nalatigheid.

Yingluck mag de rest van het proces wel in vrijheid afwachten. Ze heeft een borgsom betaald van omgerekend ruim 800.000 euro.

Rijstboeren

Premier Yingluck werd vorig jaar afgezet door het Constitutioneel Hof wegens machtsmisbruik. Nu wordt ze vervolgd omdat ze nalatig zou zijn geweest in de manier waarop ze subsidies voor rijstboeren heeft afgehandeld. De boeren kregen een veel te hoge prijs voor hun rijst en dat kostte de staat miljarden. Ze kan een celstraf krijgen van tien jaar.

Bij de zitting van vandaag heeft ze verklaard dat ze onschuldig is. Toen ze aankwam bij de rechtbank zei Yingluck dat ze haar onschuld zal bewijzen en dat haar recht zal worden gedaan.

Heksenjacht

Aanhangers van de oud-premier zeggen dat het een politiek proces is. Ze beschuldigen de huidige militaire machthebbers in het land van een heksenjacht tegen haar en haar familie.

De politieke onrust in Thailand begon in 2006, toen de broer van Yingluck, Thaksin Shinawatra, werd afgezet door het leger. De Shinawatra's hebben hun aanhang vooral op het platteland, de stedelijke elite wil juist een einde maken aan de macht van de familie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl