NOS Wielrennen

Contador kijkt weer een stuk vrolijker

  • AFP
    Alberto Contador lacht weer
  • AFP
    Alberto Contador showt op de rustdag van de Giro de roze leiderstrui.

Zijn voorsprong op zijn naaste belager Fabio Aru bedraagt na ruim een week koers in de Giro d'Italia slechts drie seconden, maar Alberto Contador heeft er alle vertrouwen in dat hij het gevecht om de eindzege kan winnen. Zijn val in de zesde etappe zorgde even voor een bezorgd gezicht, maar op de rustdag van gisteren was de glimlach weer helemaal terug. "Ik word iedere dag sinds mijn crash beter", zei de Spaanse klassementsleider.

Schrik

Toch zat de schrik er even goed in, nadat een fotograferende toeschouwer aan het slot van de zesde rit een valpartij in het sprintende peloton veroorzaakte. Contador lag erbij en tot twee keer toe schoot zijn linkerschouder uit de kom. Het schoot de renner van Tinkoff-Saxo even door het hoofd dat hij misschien wel zijn sleutelbeen had gebroken.

"Dat heb ik nog nooit meegemaakt, maar ik dacht wel even dat het deze keer zo was. Toen ik aan mijn schouder voelde, schoot-ie er ineens weer in. Daarna heeft het nooit door mijn hoofd gespeeld om naar huis te gaan", keek hij op de rustdag terug op het incident.

Aru en Porte

Contador gaat de tweede week in met drie seconden voorsprong op de Italiaan Aru. Ook de Australiër Richie Porte is een voorname concurrent, hij staat op 22 seconden van Contador. "Ik ben blij dat ik wat voorsprong heb. Zij moeten wat gaan doen. Maar de Giro is natuurlijk nog maar net begonnen. Richie is in het voordeel bij de lange tijdrit die nog komt. Aru is sterk in het hooggebergte, net als ik. Zij zijn het gevaarlijkst."

Contador gebruikte de rustdag om zich voor te bereiden op de individuele tijdrit van zaterdag over bijna zestig kilometer. De Spanjaard testte vooral hoe hij het best op zijn fiets kan gaan zitten, om zijn schouder zo min mogelijk te belasten. "Ik heb besloten de handgrepen wat breder te zetten. Dat maakt mijn houding wel wat minder aerodynamisch, maar is voor mijn schouder het beste."

Vandaag wacht een vlakke rit van Civitanova Marche naar Forlì, een tocht van 195 kilometer langs de Adriatische kust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl