Inwoners van Ramadi op de vlucht
NOS Nieuws

VN: 25.000 mensen gevlucht uit Ramadi

Zo'n 25.000 burgers zijn de Iraakse stad Ramadi ontvlucht uit angst voor de strijders van Islamitische Staat, meldt de VN. IS veroverde de stad dit weekeinde na drie dagen van zware gevechten. De meeste vluchtelingen zijn onderweg naar Bagdad, 110 kilometer oostelijk van Ramadi.

De VN en andere hulporganisaties proberen de vluchtelingen te helpen met noodhulp en tijdelijke tentenkampen. Voor velen is het de tweede keer dat ze vluchten voor de strijders van IS. In april vertrokken ook al meer dan 100.000 inwoners van de stad, toen IS-strijders naderden. Veel mensen keerden daarna terug.

Sjiitische milities

Voor de Iraakse regering in Bagdad is de verovering van Ramadi een enorme nederlaag. De sjiitische premier Abadi heeft nu sjiitische milities opgeroepen om Ramadi te heroveren. Een colonne van 3000 strijders is met gepantserde voertuigen van Bagdad naar een militaire basis vlak bij Ramadi gereden.

De komst van sjiitische strijders naar de grotendeels door soennieten bewoonde stad kan leiden tot sektarisch geweld, zo wordt gevreesd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl