Maaike Polspoel in actie tijdens de Dolmans Heuvelland Classic in 2010
NOS Wielrennen

Wielerteam handhaaft regels; renster levert contract in

Een schone wielersport, het blijft een gevoelige kwestie. De Belgische Maaike Polspoel liet onlangs haar contract bij profploeg Team Liv-Plantur ontbinden omdat ze door medicatievoorschriften niet in wedstrijden mag uitkomen. Manager Iwan Spekenbrink toont begrip.

Polspoel kampt al enkele maanden met een auto-immuunziekte - een alvleesklierontsteking - en moet daarvoor diverse medicijnen slikken. Ze krijgt voor de bestrijding onder meer corticoïden en cortisonen voorgeschreven. Dat zijn middelen die als prestatiebevorderend te boek staan.

Schone sport

Team Liv-Plantur (de vrouwelijke tak van Team Giant-Alpecin) maakt deel uit van de beweging MPCC, die een geloofwaardige wielersport predikt. De aan MPCC verbonden teams hebben verklaard geen renners te laten rijden als ze met cortisonen worden behandeld.

Onder die omstandigheden laten we renners niet rijden.

Iwan Spekenbrink

"Zo hebben we het met elkaar afgesproken", verklaart Spekenbrink. "Maaike voelde zich sterk genoeg om weer te koersen en wilde dat ook graag. Daarop anticipeerden wij door haar een contractverlenging aan te bieden, zodat zij zich volledig op het herstel kon focussen."

De 26-jarige Polspoel wilde daar niet op wachten en leverde haar contract in. Ze hoopt nu zo snel mogelijk voor een ploeg te koersen die niet bij MPCC is aangesloten. "Het is jammer, maar we hebben begrip voor haar keuze."

Het was voor Spekenbrink geen optie om Polspoel met een doktersattest in actie te laten koersen. "Daar is in het verleden veel te vaak misbruik van gemaakt."

"Sta achter filosofie"

Polspoel begrijpt waarom Team Liv-Plantur haar niet wil laten koersen. "Ik sta achter hun filosofie en die van de MPCC. Ik heb gewoon uitzonderlijk veel pech met deze ziekte", stelt de Belgische, die nog geen nieuwe ploeg heeft gevonden. "Er zijn contacten, maar dat heeft nu geen haast."

Ik heb gewoon uitzonderlijk veel pech met deze ziekte.

Maaike Polspoel

"Ik wil op korte termijn wel weer wedstrijden rijden. Ik had bij Team Liv kunnen blijven, maar ik heb niet de garantie dat ik volgend seizoen zonder medicijnen kan fietsen. Misschien sta ik dan alsnog met lege handen", zegt Polspoel.

Ze weet wat ze achter zich laat. "Het was een moeilijke keuze, want het team heeft mij altijd ondersteund. Het was een fijne groep, waar alles erg goed geregeld was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl