NOS Nieuws

Obama zit nu echt zelf op Twitter

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

"Hallo Twitter! Het is Barack. Echt! Na zes jaar hebben ze me eindelijk een eigen account gegeven." Met deze luchtige tweet liet president Obama vandaag weten dat hij nu ook zelf gaat twitteren, via @POTUS (President of The United States).

Het account is volgens het Witte Huis, dat zelf twittert via @WhiteHouse, bedoeld om de president een "nieuwe manier" te geven om te communiceren met het Amerikaanse volk.

We zullen moeten afwachten hoe spontaan de tweets echt zijn. Het Witte Huis staat erom bekend alle publieke uitingen van de president strak te regisseren.

@BarackObama

Obama heeft al sinds het begin van Twitter een profiel op het sociale platform: hij maakte @BarackObama maart 2007 aan. In zijn eerste presidentscampagne (2008) gebruikte hij het platform graag om zijn visie te delen.

Na zijn herverkiezing in 2012 veranderde dit profiel van functie. Niet Obama, maar de organisatie genaamd Organizing for Action (OFA) ging het account gebruiken. Dit is een non-profit-organisatie die het gedachtegoed van Obama en de Democratische partij uitdraagt.

Washington Post-journalist Philip Bump schrijft dat OFA het account huurt voor promotie-activiteiten. Dat is ook niet zo raar. Het bereik van @BarackObama is veel groter dan dat van @OFA zelf. Het eerste account van Obama heeft bijna 60 miljoen volgers.

Laat?

De vraag is alleen wel waarom het Witte Huis nu start met het Twitteraccount. @POTUS bestaat sinds juni 2013. Daarnaast is Twitter de afgelopen tijd minder populair geworden.

Rand Paul, een van de Republikeinse presidentskandidaten voor 2016, werkt inmiddels met Snapchat. Veel tieners die voorheen Twitter gebruikten, zitten nu daar op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl