NOS Nieuws

Diploma's automatisch geldig in Benelux

Diploma's in het Nederlandse hoger onderwijs zijn voortaan ook automatisch geldig in België en Luxemburg. Daardoor besparen afgestudeerden ingewikkelde, tijdrovende en dure procedures om hun bachelor- en masterdiploma erkend te krijgen.

Zo'n procedure kon vier maanden in beslag nemen en tot 200 euro kosten. De Benelux-ministers van Onderwijs, onder wie minister Bussemaker, hebben het besluit vandaag in Brussel goedgekeurd.

Sneller

Door het schrappen van de procedures kunnen werkgevers vacatures sneller invullen en kunnen werkzoekenden sneller aan de slag, zegt Bussemaker. Ook wordt het makkelijker om in een ander Benelux-land te studeren.

Volgens de minister is het besluit een primeur in Europa. De Benelux-landen lopen hiermee vooruit op de vorming van één Europees systeem voor hoger onderwijs. Dat laatste is overigens nog ver weg.

Grensstreek

Mogelijk gaat Nederland ook afspraken maken met Duitse deelstaten in de grensstreek. Bussemaker denkt daarbij als eerste aan Noordrijn-Westfalen. Binnenkort worden de eerste gesprekken gevoerd.

Mogelijk volgen de Scandinavische landen later. Die willen elkaars diploma's onderling ook automatisch erkennen.

Het belangrijkste bij de samenwerking is de kwaliteit. "We moeten ervan overtuigd zijn dat de kwaliteit van het onderwijs in de andere landen net zo goed is als bij ons", zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl