Industrie in de omgeving van Geleen
NOS Nieuws

Omzet chemiebedrijven fors lager, toch positief

De omzet van de chemische industrie in Nederland is in het eerste kwartaal met een kwart gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Oorzaak is de lage olieprijs, meldt branchevereniging VNCI. Toch zijn chemiebedrijven optimistisch gestemd omdat de winst toeneemt.

"Olie is een belangrijke grondstof voor de chemische industrie. Als de prijs van olie daalt, daalt ook de verkoopprijs", zegt VNCI-directeur Colette Alma.

Ook de productie daalde, met 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat kwam doordat de productie bij Shell in Moerdijk deels stilligt. Bovendien was het eerste kwartaal van 2014 "uitzonderlijk goed".

Positief

Toch is de stemming onder chemische bedrijven volgens Alma positief. De lage koers van de euro en de lage olieprijs leiden ertoe dat de chemiebedrijven in Nederland weer concurrerender worden in het buitenland. Daarbij houden bedrijven onder aan de streep meer over door de lage olieprijs omdat de verkoopprijs minder hard omlaag gaat.

De Nederlandse chemiesector heeft de laatste jaren veel last van felle concurrentie vanuit de Verenigde Staten. Chemiebedrijven daar kunnen goedkoop produceren door de grote beschikbaarheid van schaliegas, waardoor hun energierekening relatief laag kan blijven. Daardoor blijft er volgens de branchevereniging sprake van "uitdagende mondiale marktomstandigheden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl