Fietsers langs het water bij Biddinghuizen
NOS Nieuws

Denemarken beste land voor fietsers; Nederland tweede

Niet Nederland, maar Denemarken is het 'fietsvriendelijkste' land. Dat is de uitkomst van de barometer (.pdf) van de Europese fietsbond. Nederland moet het doen met de tweede plaats.

In de vorige editie van de barometer, in 2013, bezetten Nederland en Denemarken nog samen de eerste positie.

In de barometer zijn alle landen van de Europese Unie opgenomen. Zweden staat in de lijst op de derde plaats, gevolgd door Finland, Duitsland en België.

Progressie

Bij het bepalen van de ranglijst zijn vijf criteria gehanteerd: veiligheid, het belang van fietstoerisme, de fietsenmarkt, het aantal mensen dat lid is van een fietsbond en het percentage van de bevolking dat overwegend de fiets neemt. ​

Volgens de Europese fietsbond maken Zuid-Europese en Oost-Europese landen progressie. Er zijn ook landen die het slechter doen ten opzichte van de vorige lijst: Ierland is gezakt van plaats 14 naar 21, Griekenland van 17 naar 24.

Dagelijks transportmiddel

Nederland scoort op drie gebieden beter dan Denemarken: fiets het meest gebruikt als dagelijks transportmiddel (1), veiligheid (4) en fietstoerisme (4). Maar overall doet Denemarken het net iets beter: de meeste fietsers aangesloten bij een bond (Nederland op 4) en qua fietsverkoop staat Denemarken op plaats 3, tegenover Nederland op 5.

In Luxemburg is het voor mensen het veiligst om te fietsen en in Slovenië worden de meeste fietsen verkocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl