Bouwbedrijf BAM aan de slag in Utrecht
NOS Nieuws

Bouwer BAM positief ondanks verlies

Bouwbedrijf BAM is in het eerste kwartaal in de rode cijfers gekomen. Het bedrijf leed een brutoverlies van 21 miljoen euro (.pdf). In hetzelfde kwartaal een jaar geleden rolde er nog een kleine winst uit van 4,6 miljoen euro. Vooral de lopende en oudere projecten in Nederland drukken de winst door hogere kosten en lagere marges.

De omzet steeg wel met ruim 4 procent, van 1,57 miljard naar 1,64 miljard euro. "De marktomstandigheden zijn wisselend", zegt bestuursvoorzitter Rob van Wingerden, "maar ze zijn over het algemeen positiever dan een jaar geleden." Verder is de orderportefeuille beter gevuld dan een jaar geleden.

Het kwartaalverlies is een stuk groter dan waar de meeste analisten rekening mee hielden. Het aandeel BAM staat halverwege de beursdag bijna 4 procent lager.

Afschrijvingen

Dankzij de goed draaiende bouw in Duitsland en het sterke Britse pond in het Verenigd Koninkrijk stegen in deze landen de opbrengsten. In de Nederlandse bouw ging het minder. Ook in de weg- en waterbouw moest BAM het vooral hebben van de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

De Koninklijke BAM Groep, Nederlands grootste bouwbedrijf, leed vorig boekjaar een verlies van meer van 100 miljoen euro. Een kostenbesparingsprogramma moet jaarlijks tenminste 100 miljoen euro opleveren.

Bij de presentatie van de jaarcijfers in februari zei van Wingerden al dat er een verschuiving is naar meer betaalbare en goedkopere woningen. Dat leidt tot afschrijvingen op aangekochte bouwgronden omdat die met goedkopere woningen erop minder opleveren. BAM verkocht wel meer eigen woningen en het aandeel van particuliere huizenkopers steeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl