Mensensmokkelaars gebruiken allerlei schepen en bootjes. Deze mensen op de Middellandse Zee werden gered.
NOS Nieuws

'Breder mandaat VN-missies Afrika om mensensmokkel'

Het mandaat van VN-missies in Afrika moet worden aangepast om mensensmokkel aan te pakken. Dat vindt de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Aan een van die missies, in Mali, levert ook Nederland een bijdrage.

In het NOS Radio 1 Journaal zei het VVD-Kamerlid Han ten Broeke dat het probleem van de internationale mensensmokkel niet alleen bij de staart, zoals bij de boten die uit Libië vertrekken, maar ook bij de kop moet worden aangepakt. Met die kop doelt Ten Broeke op Mali waar criminele netwerken actief zijn die gericht zijn op mensensmokkel. Volgens Ten Broeke komt 10 tot 15 procent van de mensen die via Libië naar Europa willen uit Mali en de omringende landen.

Nederland voert voor de VN-missie in Mali inlichtingenoperaties uit in het land, maar mag niets doen tegen de smokkel van illegale immigranten. Ten Broeke zegt dat de Nederlandse militairen zien hoe de smokkelbendes opereren, maar dat ze er gezien hun beperkte opdracht niets tegen doen.

Omdat het mandaat voor de Afrikaanse VN-missies nu geen aanpak van mensensmokkelaars dekt, wordt hun volgens de VVD in de huidige situatie geen strobreed in de weg gelegd. "De problematiek van bootmigratie kan alleen structureel worden opgelost met een rigoureuze en systematische aanpak dicht bij de bron", stelt Ten Broeke.

Terrorisme

"Met militaire acties op de Middellandse Zee en de Noord-Afrikaanse kust alleen komen we er niet", zegt de VVD'er. "Je kunt wel de bootjes van de mensensmokkelaars kapot schieten, maar niet hun business-model. Militaire acties moeten in de eerste plaats gericht zijn op de bestrijding van smokkelaars, hun routes en criminele netwerken."

Ten Broeke wijst erop dat de illegale praktijken niet alleen het vredesproces in bijvoorbeeld Mali ondermijnen, maar dat de opbrengsten ervan ook worden ingezet voor terrorisme. Volgens hem is daarom het lamleggen van die routes van groot belang voor Nederland en de rest van Europa.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU praten vandaag in Brussel over de Europese migratiestrategie en de vluchtelingenproblematiek rond de Middellandse Zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl