Een Iraakse militair strijdt tegen IS in de Iraakse stad Ramadi
NOS Nieuws

IS heeft Iraakse stad Ramadi in handen

Strijders van Islamitische Staat hebben de Iraakse stad Ramadi in handen. Dat zegt een woordvoerder van de provinciale regering. Eerder werd al bekend dat de terreurbeweging een belangrijke legerbasis had veroverd die dienst deed als commandopost van het Iraakse leger.

IS claimde eerder vandaag al dat ze de stad helemaal hadden ingenomen, maar volgens Iraakse autoriteiten zouden troepen zich in andere delen van de stad hergroeperen om door te vechten. Nu is duidelijk dat de militairen zijn gevlucht.

Doorvechten

De Iraakse premier heeft de troepen in de provincie Anbar opgeroepen niet op te geven en door te strijden. Mogelijk vreest hij dat de val van Ramadi het verlies van het hele gebied kan betekenen.

Ramadi ligt ten westen van de hoofdstad Bagdad

Lange strijd

IS probeert al sinds een jaar om Ramadi, dat op zo'n 100 kilometer van Bagdad ligt, in te nemen. Zo rukten de IS-strijders de afgelopen weken al op in de noordelijke en oostelijke wijken van de stad en baanden zich met geweld een weg richting het centrum.

Twee dagen geleden meldden ooggetuigen dat de terreurbeweging de zwarte IS-vlag boven het gebouw van de provinciale regering had gehesen.

Vanochtend begon de eindstrijd met bomaanslagen op posten van het leger en de politie. Daarbij vielen meerdere doden. Bij de gevechten zijn ook tientallen agenten vermist geraakt.

Milities

De Iraakse premier Abadi heeft sjiitische milities opgeroepen om het gebied in te gaan om tegen IS te vechten. In Ramadi wonen voornamelijk soennieten, en sommigen zijn bang dat de aanwezigheid van sjiitische milities voor onrust zal zorgen.

Correspondent Sander van Hoorn spreekt van een gevoelig besluit. Maar hij begrijpt de stap van Abadi wel: "De premier zal, met veel anderen in Irak, hebben gedacht: het reguliere leger heeft het niet gered. Hij moest dus iets anders proberen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl