Aanhangers van de Jemenitische regering in de havenstad Aden
NOS NieuwsAangepast

'Staakt-het-vuren Jemen heeft maar deels standgehouden'

In Jemen is om 22.00 uur Nederlandse tijd het tijdelijke staakt-het-vuren afgelopen. Een verlenging ervan lijkt uitgesloten. Berichten over nieuwe gevechten zijn er nog niet.

Het bestand heeft maar deels standgehouden, zegt correspondent Sander van Hoorn. "Vooral in de hoofdstad Sanaa hebben de mensen even rust gehad. Maar eigenlijk is er overal steeds gevochten, behalve daar."

Afgelopen dinsdag ging het bestand in. Voor een periode van vijf dagen zouden de Houthi-rebellen aan de ene kant en het reguliere leger en Saudi-Arabië aan de andere kant hun aanvallen staken.

Kansloos

Vandaag is er in Saudi-Arabië een conferentie begonnen die moet leiden tot een blijvend bestand. Tegen de tijd dat het bestand afliep had dat nog niks opgeleverd.

Van Hoorn noemt de besprekingen een kansloze zaak, omdat de gesprekken in Saudi-Arabië zijn. "Dat is een van de strijdende partijen. Vandaar dat de Houthi's hebben gezegd: wij zijn er niet bij. Dus een van de belangrijkste partijen is er niet bij."

Een volgende conferentie moet in een neutraal land worden georganiseerd. Zoals Oman.

Correspondent Sander van Hoorn over de conferentie in Saudi-Arabie

Hij denkt dat de conferentie 'voor de vorm' wordt gehouden. "Er komt misschien wel een plan uit, maar dat zijn eenzijdige afspraken tussen de coalitie van Saudi-Arabië en de Golfstaten. Die zullen hun steun uitspreken voor de huidige premier van Jemen. Dat is makkelijk, want die zit in ballingschap in Saudi-Arabië en is bij de gesprekken aanwezig."

Om echt een oplossing voor het conflict te vinden moet er een conferentie in een neutraal land worden georganiseerd, zegt Van Hoorn. "Oman bijvoorbeeld."

Hulpgoederen

Het staakt-het-vuren was onder meer om hulpgoederen het land binnen te krijgen. Die zijn vooral in de hoofdstad terechtgekomen, maar niet in de rest van Jemen. "Geen medicijnen. Geen diesel. Die diesel is heel belangrijk omdat het hoogspanningsnet beschadigd is en iedereen afhankelijk is van noodgeneratoren die op diesel lopen. Dus zonder diesel geen elektriciteit."

Hulporganisaties in het land zeggen dat ze blij zijn dat er wel iets is binnengekomen, maar dat de controles door de Saudiërs veel te rigide zijn. "Elk schip wordt geïnspecteerd en moet aan bepaalde regels voldoen. Dat maakt het heel moeilijk om spullen in te voeren. Veel hulporganisaties zeggen daarom: het had meer kunnen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl