Paolo Tiralongo wint zijn derde Giro-rit
NOS Wielrennen

Slagter ruikt aan ritzege Giro, Tiralongo wint

Paolo Tiralongo heeft de negende rit in de Ronde van Italië gewonnen. Met nog tien kilometer te gaan achterhaalde de Italiaan de tot dat moment solo op kop rijdende Tom-Jelte Slagter, die vervolgens op vijf kilometer van de streep de Italiaan moest laten gaan.

Slagter was in een afdaling met nog 65 kilometer te gaan weggesprongen bij zijn negen vluchtgenoten, onder wie Tiralongo en ook Steven Kruijswijk. Slagter leek het te gaan redden, ook omdat zijn ploegmaat Hesjedal goed afstoppend werk verrichte bij de achtervolgers. Maar met nog vijf kilometer te gaan was de pijp ineens leeg.

Kruijswijk, die zaterdag zijn vlucht ook op vijf kilometer zag stranden, eindigde op 0.21 knap als tweede. Slagter moest genoegen nemen met de zevende plaats op 0.23.

Slagter ruikt aan ritzege Giro, Tiralongo wint

Geen meter vlak

In de 224 kilometer lange rit, met daarin drie gecategoriseerde bergen en waarin geen meter vlak was, waren Slagter en co na een uur gedemarreerd en het gat was snel groot genoeg om te veronderstellen dat de winnaar bij de vluchters zat.

En toen Slagter met alleen nog een klim op twaalf kilometer te gaan, ver voor de anderen uitreed, leek ook vast te staan dat hij zou gaan winnen. De 37-jarige Tiralongo reed echter met het grote mes omhoog en kwam in de afdaling langszij en vierde even later zijn derde zege in de Giro.

Fabio Aru deed nog een poging om Alberto Contador uit het roze te rijden, maar die gaf slechts één seconde prijs. Rigoberto Urán verloor door de aanval van Aru wel driekwart minuut.

  • NOS
    Uitslag negende etappe Ronde van Italië
  • NOS
    Algemeen klassement na de negende etappe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl