Valentina in februari met president Bachelet
NOS Nieuws

Rouw in Chili om het meisje dat euthanasie wilde

Grote belangstelling gisteren in Chili voor de begrafenis van Valentina Maureira. Het 14-jarige meisje stierf donderdag een natuurlijke dood door taaislijmziekte, minder dan drie maanden na haar verzoek om euthanasie.

Honderden mensen waren op de begrafenis aanwezig, onder wie een aantal bekende Chilenen: coach van het nationale voetbalelftal Jorge Sampaoli, zanger Américo en de atlete Érika Olivera.

Smeekbede

Het Chileense meisje werd eerder dit jaar bekend door haar smeekbede op YouTube. De YouTube-video van Valentina Maureira, waarin ze president Bachelet smeekte een einde aan haar leven te mogen maken vanwege haar taaislijmziekte, ging wereldwijd viral en leidde in Chili tot een nationaal debat over euthanasie.

Bachelet ging in februari bij haar op bezoek in het ziekenhuis om uit te leggen dat ze niet aan haar verzoek kon voldoen. Euthanasie is verboden in Chili.

Maureira veranderde uiteindelijk van gedachten over euthanasie na de reacties die ze op haar oproep kreeg. Ze zou hoop hebben gekregen doordat ze patiënten had leren kennen die langer hadden geleefd met de ziekte. Haar broer stierf op 6-jarige leeftijd ook al aan taaislijmziekte, een aandoening waarbij de levensverwachting laag is door ernstige luchtweginfecties.

'Altijd in ons hart'

"Mooie prinses, je bent een vechter maar je hebt de strijd verloren", schreef Karime, de zus van Valentina, op Facebook. "Je hebt ons zoveel plezier, kracht, moed en liefde gegeven. Je bent altijd in ons hart."

Ook haar andere zus Fer plaatste een bericht op Facebook: "Vaarwel vriendin. Ik zal je gelach, je advies en je vriendschap nooit vergeten. Ik hou van je."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl