NOS Nieuws

Khamenei: Iran zal onderdrukten helpen

Iran zal onderdrukte mensen in de regio helpen waar mogelijk. Dat heeft de geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei, gezegd in een toespraak voor Iraanse leiders.

"Jemen, Bahrein en Palestina worden onderdrukt, en we beschermen onderdrukten zoveel als we kunnen", zei Khamenei. De uitspraken van de machtigste man van Iran leiden mogelijk tot meer spanningen. Zo staan Iran en Saudi-Arabië lijnrecht tegenover elkaar in het conflict in Jemen. Saudi-Arabië voert de soennitische coalitie aan die de sjiitische Houthi's in Jemen bombarderen. Iran heeft steun uitgesproken voor de Houthi's.

De landen aan de Perzische Golf zijn verder bezorgd over de toenadering tussen de VS en Iran; ze twijfelen aan de bedoelingen van Iran. Obama stelde de Golfstaten deze week gerust: als ze worden bedreigd, zullen de Verenigde Staten ingrijpen overwegen.

Khamenei zei in zijn toespraak dat een veilige Perzische Golf in het voordeel is van iedereen. "Maar daarbij gaat het om de mensen die er wonen. Wat heeft de VS ermee te maken? Zij jagen hun eigen belangen na en daardoor wordt de regio onveilig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl